1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tüketim taahhüdüyle serbest tüketici olmaya son

Tüketim taahhüdüyle serbest tüketici olmaya son

Enerji Günlüğü - Elektrik piyasasında limitin üzerinde tüketim yapılaacağı taahhüdüyle serbest tüketici unvanı kazanılamayacak.Elektrik Piyasası...

Tüketim taahhüdüyle serbest tüketici olmaya son

Enerji Günlüğü - Elektrik piyasasında limitin üzerinde tüketim yapılaacağı taahhüdüyle serbest tüketici unvanı kazanılamayacak.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin, serbest tüketici unvanı alınabilmesi ve bu unvanın kullanılabilmesiyle ilgili kısımlarında değişiklik yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun duyurusuna göre, yapılan son değişiklikle, 8/5/2014 tarihli ve 28994 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin birinci fıkrasının (d) bendi ile ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı. 

TÜKETİM TAAHHÜDÜYLE SERBESTLİĞE SON 

Bu kısımların yürürlükten kalkmasıyla birlikte, bundan böyle gelecekte limitin üzerinde tüketim taahhüdünde bulunularak serbest tüketici unvanı kazanılamayacak ve bunun getirdiği haklardan yararlanılamayacak. 

Yönetmeliğin 20'inci maddesinin üçüncü fıkrası da, buna uygun olarak yeniden yazıldı. Daha önce ortak sayaç kullanan birden fazla gerçek veya tüzel kişi, geçmiş bir yılda serbest tüketici limitini aşamadıkları halde, ileride bu rakamın üzerinde tüketim yapacaklarını taahhüt ederek, serbest tüketici niteliği kazanabiliyordu. Yapılan Yönetmelik Değişikliği ile mevcut limitin üzerinde tüketim yapacağı taahhüdüyle serbest tüketici olabilmenin önü kapatılmış oldu.

İLGİLİ FIKRANIN YENİ HALİ 

Fıkranın yeni hali şöyle: 

"3) Elektrik enerjisi tüketimleri tek bir ortak sayaç ile ölçülebilen birden fazla gerçek ve/veya tüzel kişinin tükettiği toplam elektrik enerjisi miktarının serbest tüketici limitini geçmesi veya bu limitin geçileceğinin taahhüt edilmesi durumunda, bu kişilerin birlikte serbest tüketici niteliği kazandığı kabul edilir."

YÜRÜRLÜKTEN KALKAN FIKRA VE BENTLER

Yürürlükten kaldırılan d) bendi ile ikinci fıkra şöyle idi:

d) İçinde bulunulan yılda serbest tüketici limitini geçeceğini görevli tedarik şirketine taahhüt eden ve bağlantı anlaşmasındaki bağlantı veya sözleşme gücü dikkate alınarak hesaplanan tüketim değeri serbest tüketici limitini geçen yeni tüketiciler.

(2) Birinci fıkranın (d) bendi kapsamında serbest tüketici niteliği kazanmış tüketicilerin gerçekleşen tüketimlerinin başvuru tarihindeki serbest tüketici limitinin altında kalması halinde, bu hususun tespitini izleyen on iki ay boyunca söz konusu tüketiciler, tüketim miktarlarına bakılmaksızın serbest tüketici hakkından yararlanamaz. 

Önceki ve Sonraki Haberler