1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Tunceli ve Ağrı’ya doğalgaz için yeni adım

Tunceli ve Ağrı’ya doğalgaz için yeni adım

Enerji Günlüğü - Ağrı ve Doğubeyazıt ile Tunceli’ye doğalgaz ulaştırılması işi, cazibesi artırılmak suretiyle yeniden ihaleye çıkarıldı. Daha...

Tunceli ve Ağrı’ya doğalgaz için yeni adım

Enerji Günlüğü - Ağrı ve Doğubeyazıt ile Tunceli’ye doğalgaz ulaştırılması işi, cazibesi artırılmak suretiyle yeniden ihaleye çıkarıldı. 

Daha önce yatırımcıların doğalgaz dağıtımı işine ilgi göstermediği illerden Ağrı ve Tunceli için ihale süreci yeniden başlatıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, şartları yenileyerek başlattığı Tunceli ile Ağrı ve Doğubeyazıt doğalgaz dağıtım lisansı ihale sürecine bu kez yatırımcı firmalardan ilgi yüksek. Tunceli ve Ağrı’yı doğalgaza kavuşturacak dağıtım lisansı için açılan ihale sürecine yeterlilik başvurusunda bulunan şirketler şöyle: 

Akmercan Turizm Taşımacılık İnşaat Güvenlik Sistemleri Temizlik ve Gıda Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi, Aksa Doğal Gaz Dağıtım AŞ, Aksa Van Doğalgaz Dağıtım AŞ, Siirt Batman Doğalgaz Dağıtım AŞ, Fernas İnşaat İnşaat AŞ, ALÖZ Mühendislik Nakliyat İnşaat Petrol Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. 

LİSANSLANDIRMA YILBAŞINDA

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, öncelikle sektörün bölgeye ilgisini arttıracak, yatırım ve istihdam sağlamasına imkan tanıyacak bir şartname hazırladıklarını ifade ederek “Hamdolsun sektörümüz bizi mahcup etmedi ve yeterlilik aşamasında gereken ilgiyi gösterdi. Ağrı ve Tunceli’deki vatandaşlarımızın doğal gaz konforundan ve rahatlığından yararlanması için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. 2017 yılının başında lisanslandırmayı tamamlayıp en kısa sürede bu illerimize doğal gazı ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

DOĞAL GAZ KAPSAMINA ALINAN YENİ İLÇELER…

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), halen doğalgaza kavuşmuş bazı bölgelerdeki çeşitli ilçeleri de dağıtım kapsamına ekleyerek doğal gaz ulaşan yerleşim birimlerinin sayısını artırıyor. Bu çerçevede EPDK’nın aldığı bazı kararlar şöyle: 

  • Rize İlinde doğal gaz dağıtım faaliyeti gösteren Aksa Karadeniz Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin dağıtım bölgesi Güneysu ilçesini de kapsayacak şekilde genişletildi. 
  • Afyonkarahisar’da dağıtım faaliyeti yürüten Aksa Afyon Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin dağıtım bölgesi İscehisar, Şuhut, Sandıklı ve Emirdağ ilçelerini de kapsayacak şekilde genişletildi. 
  • Malatya ilinde doğal gaz dağıtım faaliyeti gösteren Aksa Malatya Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin dağıtım bölgesi Doğanşehir ve Akçadağ şehirlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. 
  • Zonguldak ilinde doğal gaz dağıtım faaliyeti gösteren Akmercan Batıkar Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin dağıtım bölgesi Çaydeğirmeni beldesini de kapsayacak şekilde genişletildi. 

BİNLERCE YENİ GAZ ABONESİ 

EPDK’nın aldığı son kararlarla Rize’de Güneysu ilçesi, Afyonkarahisar’da İscehisar, Şuhut, Sandıklı ve Emirdağ ilçeleri, Malatya’da Doğanşehir ve Akçadağ İlçeleri, Zonguldak’ta ise Çaydeğirmeni Beldesi’ne doğal gazın ulaştırılacak. Bu adımlar, Türkiye çapında binlerce yeni doğal gaz abonesi anlamına geliyor. İlgili dağıtım şirketleri tarafından alt yapı yatırımlarının en kısa sürede tamamlanmasıyla bu yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşların da doğalgaz konforundan yararlanmaları sağlanmış olacak.

BEŞ İLE İLGİ GÖSTERİLMEMİŞTİ

Türkiye’de 2002 yılından bugüne, yurt çapında konutlarda ve sanayide doğal gaz kullanımın yaygınlaştırılabilmesi amacıyla EPDK tarafından 62 dağıtım bölgesi için doğal gaz dağıtım lisans ihalesi gerçekleştirildi. 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’ndan önce dağıtım faaliyetinde bulunan 7 dağıtım şirketine verilen lisanslarla birlikte hâlihazırda toplam 69 adet “Doğal Gaz Dağıtım Lisansı” yürürlükte. İGDAŞ’ın yakın geçmişte ayrı lisansa sahip Çatalca bölgesini de devralıp hizmet alanına eklemesiyle bu sayı 68’e geriledi. 2015 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin 69 dağıtım bölgesinde yapılan toplam yatırım tutarı yaklaşık 11.7 milyar TL’ye (KDV hariç) ulaştı. Doğalgazın henüz ulaştırılmadığı Ağrı, Tunceli, Artvin, Hakkâri ve Şırnak’tan oluşan beş il için EPDK tarafından değişik tarihlerde ihaleler açıldı. Ancak bu ihalelere yatırımcılar tarafından pek ilgi gösterilmemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler