1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş 1.2 milyar lira kar etti

Tüpraş 1.2 milyar lira kar etti

Enerji Günlüğü – Tüpraş, yılın ilk 9 aylık döneminde net dönem kârını geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında artırarak 1 milyar 246 milyon liraya...

Tüpraş 1.2 milyar lira kar etti

Enerji Günlüğü – Tüpraş, yılın ilk 9 aylık döneminde net dönem kârını geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında artırarak 1 milyar 246 milyon liraya yükseltti.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, geçen yılın dokuz aylık döneminde varilde 2,59 dolar olan Tüpraş'ın net rafineri marjının, yükselen döviz kurunun da etkisiyle, 2014 yılı aynı döneminde 2,71 dolar seviyesinde gerçekleştiği ve net dönem kârını geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında artırarak 1 milyar 246 milyon liraya yükselttiği belirtildi.

PETROL FİYATLARININ ETKİSİ

Açıklamada, yılın ilk yarısında artan jeopolitik riskler ve ekonomilerde görülen kısmi toparlanma ile Brent ham petrol fiyatının varilde 115 dolar seviyesini gördüğü hatırlatılarak, üçüncü çeyrek dönemde ise ABD dışında kalan bölgelerin büyüme hızlarında yavaşlama ve Ukrayna - Irak kaynaklı jeopolitik risklerdeki azalmanın etkisiyle Eylül ayında Brent ham petrol fiyatının varilde 95 dolar düzeyine gerilemesi sonucu sektörde stok zararlarının yaşandığı kaydedildi.

DÖVİZ KURUNUN ETKİSİ

Dokuz aylık dönem değerlendirildiğinde, ham petrol ve enerji girdi maliyetleri daha ucuz olan ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanmasının, Ortadoğu ve Asya'da açılan yeni rafinerilerin Akdeniz piyasasında ürün arzının artmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, gelişen ülkelerle Avrupa'nın büyüme hızındaki yavaşlamanın petrol ürünleri tüketimine olumsuz etkilerine bağlı olarak, benzin ve nafta haricindeki ürünlerin fiyat oranlarının gerileyerek, geçen yılın dokuz aylık döneminde varili 2,13 dolar olan Akdeniz rafineri marjının 1,40 dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Açıklamada, üçüncü çeyrek dönemde, Temmuz ayından sonra artan bakım faaliyetleri ve yüksek seyreden benzin talepleri gibi ürün arz fazlasını dengeleyici unsurlar ve hızla düşen ham petrol fiyatlarının etkisi ile Akdeniz rafineri marjının 3,45 dolar/varile yükseldiği aktarılarak, "Bu gelişmeyle düşen petrol fiyatları nedeniyle oluşan ham petrol stok etkisine rağmen Tüpraş'ın üçüncü çeyrek dönem net rafineri marjı da varilde 4,13 dolar düzeyinden 5,53 dolara yükselmiştir. Böylece geçen yılın dokuz aylık döneminde varilde 2,59 dolar olan Tüpraş'ın net rafineri marjı, yükselen döviz kurunun da etkisiyle, 2014 yılı aynı döneminde 2,71 dolar seviyesinde gerçekleşmiştir" ifadesi kullanıldı.

FUEL OİL DÖNÜŞÜM PROJESİ'NİN TEST ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Ayrıca, Tüpraş'ı dönüşümde ilk sıralara yükseltecek Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin tamamlanmasına 8 gün kala test çalışmalarına başlandığı da belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler