1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Tüpraş 2019’da 311,5 milyon liralık sürdürülebilirlik yatırımı yaptı

Tüpraş 2019’da 311,5 milyon liralık sürdürülebilirlik yatırımı yaptı

Tüpraş, 2019 yılında toplam 311,5 milyon TL tutarında Ar-Ge, çevre yönetimi ve yatırım harcaması gerçekleştirdi.

Tüpraş 2019’da 311,5 milyon liralık sürdürülebilirlik yatırımı yaptı

Enerji Günlüğü - Tüpraş, 2019 yılında toplam 311,5 milyon TL tutarında Ar-Ge, çevre yönetimi ve yatırım harcaması gerçekleştirdi.

2019 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlayan Tüpraş, gerçekleştirdiği faaliyetlerin sürdürülebilirlik boyutlarını ve şirketin döngüsel ekonomiye katkısını ortaya koydu. Rapora göre şirket 2019 yılında 268 milyon TL tutarında çevre yönetimi ve yatırım harcaması yaptı. Enerji tasarrufu projeleri ve modernizasyon çalışmalarının sonucu olarak, 2018 yılında 99,1 olan enerji yoğunluk endeksi 2019 yılında 98,4’e düşürüldü.

SU TÜKETİMİNİ AZALTMA VE ATIK YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI

Tüpraş’ın rafinerilerde su tüketimini azaltan, proseslerde atık suyun yeniden kullanıldığı uygulamalarla, su ihtiyacının geri kazanımdan karşılama oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti. İşlenen ham petrol başına su tüketimi de 0,6 m3/tona düşürüldü.

Yine atık yönetimi anlamında, öncelikle atık miktarının azaltılması, oluşan atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri kazanılması amaçlanarak, döngüsel ekonomiye katkı sağlandı.

AR&GE İÇİN 43,5 MİLYON TL AKTARILDI

Tüpraş 2019’da gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarına toplam 43,5 milyon TL aktardı. Tüpraş Ar-Ge Merkezi’nin hayata geçirdiği 12 Avrupa Ufuk 2020 projesiyle toplam 6 milyon avro destek almaya hak kazandı. İnovasyon çalışmaları kapsamında dünyada gelişen yeni teknoloji ve iş modellerini değerlendirerek, operasyonlarda bu yeniliklere uygulama alanı yaratıldı.

YEREL SATIN ALMA ORANI %80

Tüpraş 2019 yılında % 80’e ulaşan yerel satın alma oranı ile ekonomiye katkı sağladı. 

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) deniz yakıtlarındaki sülfür oranının % 0,5’den az olması kuralına uyum çerçevesinde, 3 tankere scrubber yatırımı yaptı. Yine Türkiye’nin ilk hibrit lokomotifleri için anlaşmaya vardı. 

PANDEMİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ANLADIK

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Bir süredir dünyayı sarsan pandemi, sürdürülebilirlik bakış açısını gerek kurumsal gerekse bireysel olarak daha çok gündemimize almamız gerektiğini bizlere hatırlatıyor” dedi. Tüpraş’ın sürdürülebilirlik bakış açısına değinen Yelmenoğlu, “Sürdürülebilirlik temelli üretim politikalarımız ve kurumsal sorumluluk anlayışımızla, dünyanın yaşadığı bu zorlu döneme rağmen, ülkemizin enerji ihtiyacını kesintisiz karşılamaya devam eden bir şirket olarak; 2008 yılından beri bu bilinçle geliştirmekte olduğumuz sürdürülebilirlik anlayışımızın merkezine Birlemiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı koyuyoruz. Her koşul altında faaliyetlerimizi aralıksız devam ettirirken; sürdürülebilirliği tedarik zincirimizden, satış sonrası operasyonlarımıza kadar tüm süreçlerimize entegre etmek için çalışıyoruz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler