1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş İzmit Rafinerisinde koklaştırma tesisi kuracak

Tüpraş İzmit Rafinerisinde koklaştırma tesisi kuracak

Tüpraş, yaklaşık 4 milyar 400 milyon lira yatırımla İzmit Rafinerisinde koklaştırma ve bağlantılı üniteler tesis edecek. Projenin Türkiye cari açığına etkisinin yıllık 600 milyon dolar olması bekleniyor.

Tüpraş İzmit Rafinerisinde koklaştırma tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Kocaeli’nin Körfez İlçesindeki Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü kompleks sahası sınırları içerisinde bulunan Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tanklarında kapasite artışı yapılacak. 

Türkiye’nin akaryakıt ürünleri ihtiyacını karşılayan Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ), 11,3 milyon ton/yıl kapasiteli İzmit Rafinerisi’nde yeni bir projeye hazırlanıyor. Rafineride bulunan 4,2 milyon ton ağır siyah ürünü, çoğunluğu motorin olmak üzere benzin ve LPG gibi daha değerli yaklaşık 3,5 milyon ton çevreci beyaz ürüne dönüştüren Siyah Ürün (Fuel Oil) Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tanklarına ilave olarak Koklaştırma (Delayed Coker) ve bağlantılı üniteler tesis edilecek.  

4,4 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILACAK

Yaklaşık 4 milyar 400 milyon lira değerindeki proje kapsamında hammadde olarak rafineride elde edilen ağır ve siyah ürün olarak nitelendirilen Fuel Oil, tesis edilecek olan 2 adet 35.000 m3 ve 1 adet 15.000 m3 depolama kapasiteli tanklarda depolanacak. 

Kurulacak olan "Koklaştırma Ünitesi"ne günde 6 bin 700 ton fuel oil aktarılarak 270 ton/gün Fuel Gaz, 257 ton/gün LPG, 837 ton/gün Nafta (Ham Benzin), 1.780 ton/gün Dizel, 1.295 ton/gün HCGO (ara ürün), 2.218 ton/gün Petrokok ve 103 ton/gün H2S, Coker Nafta temizleme ünitesinde ise 2.000 ton/gün benzin komponeti üretilecek. Bu üretimlerin Türkiye cari açığına etkisinin yıllık 600 milyon dolar olması bekleniyor. 

Proje sonucunda İzmit Rafinerisinin ürünlerinde artış olacak ve dolayısıyla ithal edilen ham petrol ürünleri azalacak. Faaliyet kapsamında proje ömrü 25 yıl olarak hesaplanmış olup bakım, onarım ve yenileme çalışmaları sürekli revize edilerek, yeni teknolojilere açık olması sağlanacak.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler