1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş Kocaeli'de azot üretecek

Tüpraş Kocaeli'de azot üretecek

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) Kocaeli’deki İzmit Rafinerisi bünyesinde azot üretim tesisi kuracak. 

Tüpraş Kocaeli'de azot üretecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) Kocaeli’deki İzmit Rafinerisi bünyesinde azot üretim tesisi kuracak. 

TÜPRAŞ, Kocaeli Körfez İlçesi’nde faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük rafineri tesisi konumundaki İzmit Rafinerisi’nde yeni bir yatırıma imza atacak. TÜPRAŞ’ın geçtiğimiz yıl tamamlanarak devreye soktuğu Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin (RUP) kurulu bulunduğu alanda bir de azot üretim tesisi kurulacak. 

Azot tesisinde üretilecek azot, rafineri bünyesindeki üretimde ve sistemlerde kullanılacak. Azot Tesisi için tahsis edilen TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesisin (RUP) kurulu olduğu alandaki sahanın büyüklüğü 980.242 metrekare. 

Proje ile rafinerinin azot tedariki konusundaki lojistik sıkıntıların çözülmesi, ekonomik avantajlar sağlanarak  kısa sürede amortisman ve sonrasında büyük karlar sağlaması hedefleniyor. 

Tesisin kapasitesi saatte 2700 Nm3 olarak belirlendi. Tesise sıvı azot enjeksiyonu için gerekli olan kriyojenik tank kapasitesi ise 53 bin litre olarak belirlendi. ÇED süreci başlayan projenin bedeli ise 17 milyon TL olarak belirlendi.

Koray DOLDUR 

Önceki ve Sonraki Haberler