1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Tüpraş ve Honeywell’in biyoyakıt projesi ödül aldı

Tüpraş ve Honeywell’in biyoyakıt projesi ödül aldı

Tüpraş ve Honeywell’in biyoyakıt üretimi iş birliği, sürdürülebilirlik kategorisinde IamChamPion ödüllerine uygun bulundu.

Tüpraş ve Honeywell’in biyoyakıt projesi ödül aldı

Enerji Günlüğü - Tüpraş ve Honeywell'in birlikte yürüttükleri biyoyakıt üretimi projesi, IamChamPion ödülünü aldı. Projeyle birlikte, yılda 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağın işlenip biyoyakıta dönüştürülmesi hedefleniyor.

Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri’nin [TUPRS], Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını (SAF) üretmek üzere başlattığı ve Honeywell’in UOP Ecofining teknolojisiyle yürüttüğü çalışma Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye’nin düzenlediği ‘AmChamPion Ödülleri’nde “Sürdürülebilirlik” kategorisinde birinci oldu. Türkiye’deki ilk sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimini hayata geçireceği belirtilen proje, jüri tarafından Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (BM SKA) doğrultusunda kapsamlı değerlendirmelerden geçti. Proje değerlendirmesi temiz enerji, iklim değişikliği önlemleri gibi konular çerçevesinde gerçekleşti.

“YILDA 400 BİN TON BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIK YAĞI BİYOYAKITA DÖNÜŞECEK”

Ödül töreninde Honeywell iş birliğiyle ödül almaktan onur duyduğunu dile getiren Tüpraş Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kemaloğlu, amaçlarının 2050’nin Karbon Nötr Tüpraş’ını yaratmak olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Planımız kapsamda sürdürülebilir rafinajın yanı sıra; biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen olmak üzere üç yeni ana iş alanına odaklanıyoruz. İzmir Rafinerimizde kurmayı planladığımız tesisimizde, yılda yaklaşık 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağı sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürmeyi planlıyoruz. Aldığımız bu gurur verici ödül, biyoyakıtlarla ilgili çalışmalarımız için bizleri daha da cesaretlendirdi”.

“İLK KEZ İZMİR RAFİNERİSİ’NDE YAPILACAK"

Tüpraş’la birlikte devreye alınan Honeywell UOP Ecofining teknolojisini önemli bulduğunu belirten Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Başkanı Uygar Doyuran ise “Bu sayede Tüpraş ülkemizde ilk kez olarak, İzmir Rafinerisi’nde atık bitkisel ve hayvansal yağlardan biyoyakıt üretecek. Bu projede Tüpraş ile birlikte olmaktan büyük gurur duyuyoruz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler