1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TÜPRAŞ’a stratejik yatırım teşvik belgesi

TÜPRAŞ’a stratejik yatırım teşvik belgesi

Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ'a tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi için Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü...

TÜPRAŞ’a stratejik yatırım teşvik belgesi

Enerji Günlüğü - TÜPRAŞ'a tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi için Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi" verildi.

TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamada, TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nde devam eden projenin, 19 Ekim 2012 tarihinden geçerli olmak üzere Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından "Stratejik Yatırım" kapsamına alınarak, yatırım tutarının 2,9 milyar lira teşvikle belgelendirildiği kaydedildi.

PROJE 402 GÜN SONRA BİTİYOR

TÜPRAŞ'ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım ve "yeni bir rafineri yapımına" eşdeğer olan projede, 402 gün çalışma süresi kaldığı vurgulanan açıklamada, projede, mühendislikte yüzde 98,4, satın almada yüzde 96,9, inşaatta yüzde 61,4, genelde ise yüzde 84,4 düzeyinde ilerleme sağlandığı ifade edildi. 

BUGÜNE KADAR 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILDI

Açıklamada, projenin 2014 yılının Kasım ayında devreye alınmasıyla ülkeye yılda yaklaşık 1 milyar Dolar tutarında katma değer sağlayacağı ve şu ana kadar yaklaşık 2 milyar Dolar harcama yapıldığı belirtilerek, "Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürün ile değiştirerek, sistemin performansını artırma olarak tanımlanabilecek Fuel Oil Dönüşüm Projesi, ülkemizin geleceği için başlatılmış önemli bir yatırım çalışmasıdır. Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek" ifadesi kullanıldı. 

TOPLAM 3,5 MİLYON TON ÜRÜN ELDE EDİLECEK

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi;

"Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda tüketimi hızla azalan yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek yaklaşık 1,9 milyon tonu motorin-jet yakıtı, 530 bin tonu benzin ve 160 bin tonu LPG olmak üzere toplam 3,5 milyon ton 'Euro-V' standardında değerli beyaz ürün elde edilirken, 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretilecektir. Tüpraş daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye için yatırımlarını başarıyla tamamlayarak, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak hedefiyle, üretimini uluslararası ölçütlerde sürdürmeye devam ederek, dönüşümde dünya sıralamasında ilk çeyreğe yükselecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler