1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş`tan 412 milyonluk rekabet cezasına itiraz

Tüpraş`tan 412 milyonluk rekabet cezasına itiraz

Enerji Günlüğü - Hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 412 milyon liralık para cezası kesilen Tüpraş, Rekabet Kurumu'na itiraz edecek. Şirket,...

Tüpraş`tan 412 milyonluk rekabet cezasına itiraz

Enerji Günlüğü - Hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 412 milyon liralık para cezası kesilen Tüpraş, Rekabet Kurumu'na itiraz edecek. Şirket, verilen kararın ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu savundu. 

Tüpraş'tan yapılan duyuruda, Rekabet Kurumu'nun (RK) geçen hafta hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle kestiği 412 milyon TL'lik ceza ile ilgili olarak henüz Şirket'e tebligat yapılmadığıbelirtildi. Duyuruya göre Tüpraş, gerekçeli kararın tebellüğünün ardından 30 gün içinde, 412 milyon dolarlık cezasının 309 milyon liralık kısmını ödeyerek karara itiraz için yasal girişim başlatacak.

CEZA MEVZUATA AYKIRI

Tüpraş tarafından yapılan basın açıklamasında da, Rekabet Kurulu tarafından Şirket'e verilen cezasının hem ulusal hem uluslararası mevzzuata aykırı olduğu savunuldu. Açıklamada, "Aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza kesilmesi konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu gibi Rekabet Kurumu'nun içtihat haline gelmiş kendi kararlarına da aykırıdır. Bu nedenle de söz konusu idari para cezası ile ilgili olarak tarafımızca tüm yasal haklarımızın kullanılacağı hususunu kamuoyunun bilgilerine sunarız" denildi.

İDDİA, KÜRESEL KRİZ DÖNEMİYLE İLGİLİ

Tüpraş'ın açıklamasında, henüz gerekçeli karar yazılmadığından, iddia ve kararın ayrıntılarıyla açık yasal dayanaklarının bilinmediği belirtildi. Açıklamada "Verilen kısa karardan anlaşıldığı kadarıyla, söz konusu idari para cezasının esas olarak 5 yıllık inceleme süreci içinde bütün dünyada ekonomik ve finansal krizin en yoğun olarak yaşandığı 11 Ekim 2008-1 Ocak 2009 tarihleri arasındaki 2 ay 20 günlük dönemde aşırı fiyatlama yapıldığı iddiasıyla verildiği anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

TUPRAS'IN REKABET KURUMU'NUN VERDİĞİ CEZAYA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMASINI (TAM METİN) OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

PETROL ARTMIŞ, KURLAR YÜKSELMİŞTİ

Açıklamada, Temmuz 2008-Aralık 2008 döneminde yaşanan küresel finansal kriz döneminde 144 dolar olan ham petrolün varilinin, altı aylık bir süreçte 36 dolara düştüğü belirtilerek şöyle denildi:

"Ekim 2008'de döviz kuru da hızla artmaya başlamış, yüzde 30'a varan devalüasyon gerçekleşmiş ve küresel ekonomik krizin daha da derinleştiği bu dönemde pek çok finansal kuruluş iflas etmiş veya devletleştirilmiştir."

EN HIZLI FİYAT DÜŞÜŞÜ TÜPRAŞ'TAN

Tüpraş'ın açıklamasında ayrıca, gerek döviz kuru gerekse ham petrol fiyatlarındaki yüksek fiyat hareketlerinin piyasanın belirsizliğini artırdığı bu dönemde yaşanabilecek sıkıntılarla ilgili olarak bakanlıkların daha önceden bilgilendirildiği belirterek, "İki ay 20 günlük bu dönemde şirketimizce benzin fiyatı 10 kez, motorin fiyatı ise 9 kez düşürülmüştür. İlgili dönemde dahi Tüpraş Avrupa ve bölgesindeki diğer ülke rafinerilerinden daha hızlı bir şekilde fiyat indirimlerini gerçekleştirmiştir" denildi.

TÜPRAŞ, KRİZDE ZARAR YAZMIŞTI

Tüpraş'ın açıklamasında söz konusu dönemdeki büyük ekonomik kriz nedeniyle pek çok rafineri şirketinin faaliyetini durdurduğu ve iflas ettiği hatırlatıldı. Bu dönemde Tüpraş'ın da yaklaşık 850 milyon TL (Ekim 517 milyon, Kasım 207 milyon, Aralık 126 milyon TL) zarar ettiği vurgulandı. Tüpraş'ın, Otomatik Fiyatlama Kararnamesine paralel fiyatlandırma yaptığının altı çizildi.

Rekabet Kurulu, geçtiğimiz Cuma günü Tüpraş'a fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamalarla hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 412 milyon TL idari para cezası verildiğini açıklamıştı.

TÜPRAŞ'A 412 MİLYON LİRA PARA CEZASI! 

TUPRAS'IN REKABET KURUMU'NUN VERDİĞİ CEZAYA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMASINI (TAM METİN) OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Önceki ve Sonraki Haberler