1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Turan: Isı yalıtımı yüksek faturaların çözümü

Turan: Isı yalıtımı yüksek faturaların çözümü

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, Türkiye’de yalnızca bina yalıtımı ile güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapılabileceğini söyledi.

Turan: Isı yalıtımı yüksek faturaların çözümü

Enerji Günlüğü - ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, yeni binalardaki toplam inşaat maliyetinin yalnızca yüzde 3’üne gelen yalıtım uygulamalarının iklim krizi, yüksek faturalar ve cari açıkla mücadelenin çözümü olduğunu kaydetti.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun verilerine göre mevsimsel olarak değişmekle birlikte Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 25’i meskenlerde kullanılıyor. Meskenlerde tüketilen enerjide ısıtma ve soğutmanın payı ise yüzde 80’i buluyor. Enerjiyi verimli kullanmada yalıtımın önemine ve bu sürecin iklim kriziyle mücadeleye yönelik faydalarına dikkat çeken ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, Türkiye’deki hanelerin yüzde 80’inde yani her beş haneden dördünde yalıtım uygulaması bulunmadığını veya çok zayıf yalıtım uygulaması olduğunu belirtti. 

Turan, ““Gelişmiş ülkelerde birim metrekarede ortalama 30-50 kW seviyelerinde olan yıllık enerji tüketimi ülkemizde 120-150 kW seviyelerinde. Bu da binalarımızın ya yalıtımsız olduğunu ya da yetersiz yalıtıma sahip olduğunu gösteriyor. Oysaki yeni binalardaki toplam inşaat maliyetinin yalnızca yüzde 3’üne gelen yalıtım uygulamaları ile enerji tüketimimizi gelişmiş ülkelerdeki enerji tüketim miktarlarına çekebiliriz. Bu sayede bireysel faturalarımızla birlikte ülkemizin en büyük ithalat kalemi olan enerjiden kaynaklı cari yükümüzü de azaltabiliriz. Yalnızca bina yalıtımı ile ülkemiz güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapabilir” dedi. 

“YALITIM İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEYE DE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR”

Yalıtımın elektrik-doğal gaz faturaları ve cari açığı düşürmenin yanında iklim kriziyle mücadele sürecine de büyük katkı sağladığına dikkat çeken Turan, “Etkilerini her geçen gün daha şiddetli olarak yaşadığımız iklim kriziyle mücadele, dünyanın öncelikli gündemleri arasında. Ülkemiz de Paris Anlaşması kapsamında açıkladığı Ulusal Katkı Beyanı ile 2030 yılı için artıştan azaltım hedefini yüzde 41 olarak belirledi. Bu hedefe ulaşmak için hepimize önemli görevler düşüyor. Bireysel olarak sunabileceğimiz en değerli katkı da konutlarımızın ısı yalıtımını yaptırmak olacaktır. Böylece yazın sıcaklardan, kışın ise soğuklardan korunarak enerji tüketimimizi düşürebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler