1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Turcas Petrol 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtmayacak

Turcas Petrol 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtmayacak

2019 yılını 29 milyon TL net zararla kapatan Turcas Petrol A.Ş., Covid-19 salgını nedeniyle tasarruf tedbirleri kapsamında 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtmayacak.

Turcas Petrol 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtmayacak

Enerji Günlüğü - 2019 yılını 29 milyon TL net zararla kapatan Turcas Petrol A.Ş., Covid-19 salgını nedeniyle tasarruf tedbirleri kapsamında 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtmayacak.

Turcas Petrol A.Ş.’nin 2019 mali yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı, bugün Maslak Aksoy Plaza İstanbul adresinde bulunan Şirket merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıda 2019 yılına ilişkin faaliyet raporu, bağımsız denetim raporu, 2019 yılı hesap dönemine ilişkin finansal tablolar görüşüldü ve onaylandı. Öte yandan, COVID-19 salgınının ekonomik etkileri dikkate alınarak, tasarruf tedbirleri kapsamında 2019 yılına ilişkin kar payı dağıtılmamasına yönelik Yönetim Kurulu Kararı da Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda onaylandı. 

YENİ BAĞIMSIZ YK ÜYESİ BELLİ OLDU

Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu’nda Haziran 2018’den bu yana Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Mustafa Ergen’in görevinden ayrılması üzerine, Lale Ergin’in 2022 yılına ait Olağan Genel Kurul toplantısının icrasına kadar Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmasına karar verildi. 

Söz konusu atama ile birlikte Turcas Petrol’ün Yönetim Kurulu şu üyelerden oluşuyor: Yönetim Kurulu Başkanı Erdal AKSOY, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu AKSOY TARAKÇIOĞLU, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu AKSOY, Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin TECMEN, Yönetim Kurulu Üyesi Matthew J. BRYZA, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Emre DERMAN ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Lale ERGİN.

2019 MALİ YILINDA 29 MİLYON TL NET ZARAR

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 

“Yeni Koronavirüs salgınının toplumsal ve ekonomik etkilerini derinden hissediyoruz. Zamanında alınan tedbirlere milletimizin de hassasiyetle uyması sayesinde bu zorlu sürecin üstesinden en kısa zamanda geleceğimize inanıyorum. 

Akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar alanında faaliyet gösteren %30 oranındaki iştirakimiz Shell & Turcas, 2019 mali yılını 39,3 Milyar TL ciro, 1,3 Milyar TL FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kar) ve 164 Milyon TL net kar ile tamamladı. Akaryakıt istasyonlarından yapılan satışlarda (kanopi altı) %18,7 pazar payıyla lider konumunu sürdüren Shell & Turcas, benzin satışlarında da %24,3 pazar payıyla liderliğini korudu. Zorlu faaliyet ortamına rağmen konvansiyonal enerji alanında faaliyet gösteren %30 oranındaki iştirakimiz RWE & Turcas ise, 2,68 Milyar kW saat eletrik üretimi, 1 Milyar TL ciro ve -2 Milyon TL FAVÖK ile yılı tamamladı. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren %100 bağlı ortaklığımız Turcas Kuyucak Jeotermal ise 67 Milyon kW saat elektrik üreterek 45 Milyon TL ciro elde etti. 

2019 mali yılını, Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybından kaynaklanan kur farkı giderleri nedeniyle konsolide  seviyede 29 Milyon TL net zarar ile tamamladık. Öte yandan, disiplinli gider yönetimi sayesinde faaliyet giderlerimizdeki artış %2 ile sınırlı kaldı. 2019 yılında Holding seviyesinde borçluluk seviyemizi azaltma yönündeki çalışmalarımız sayesinde net borcumuzu 2018 yılsonundaki 664 Milyon TL’den 612 Milyon TL’ye düşürdük.  

2020 yılında da öncelikli hedeflerimizden biri borçuluk seviyemizi azaltmak ve bu sayede sağlıklı finansal yapımızı korumak olacak.   

Sayın Mustafa ERGEN’e şirketimize yaptığı kıymetli katkılardan dolayı Yönetim Kurulumuz adına çok teşekkür ediyor, Sayın Lale ERGİN’e de Turcas Ailesi’ne katılımından dolayı hoşgeldin diyor, memnuniyetimizi iletiyorum. Kadınlar ile daha da güçlendirilmiş Yönetim Kurulumuz ile, her biri sektörünün öncüsü iştiraklerimiz  vasıtasıyla ülkemiz için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler