1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. TÜREB’ten yenilenebilir enerji yatırımları için öneriler

TÜREB’ten yenilenebilir enerji yatırımları için öneriler

TÜREB, yenilenebilir enerji yatırımlarının devamı için teşvik süresi dolmuş santrallere en az beş yıllık yeni bir YEKDEM döneminin tanımlanmasını ve iki yılda en az 3.000’er MW’lık GES ve RES kapasite tahsisi önerdi.

TÜREB’ten yenilenebilir enerji yatırımları için öneriler

Enerji Günlüğü - YEKDEM kapsamında 10 yılını tamamlamış yenilenebilir tesisler için en az beş yıllık gönüllü ve yeni bir YEKDEM döneminin tanımlanması talep edildi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği - TÜREB, Başkan İbrahim Erden imzalı bir açıklama yaptı. Son dönemde artan enerji fiyatlarına en iyi çözümün yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık vermek olduğu belirtilen açıklamada, devlet tarafından açıklanan kapasitelerin ve teşviklerin daha da artırılarak devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı. 

Kriz ortamının ‘yeni yatırım imkanlarını desteklemek’ amacıyla değerlendirilmesi için bazı öncelikli öneriler sunan Birlik, yenilenebilir enerji santralleri için ilave YEKDEM süresi, ilave teşvikler ve bu yıl ve önümüzdeki yıl rüzgâr ve güneş enerjisi projeleri için en az 3.000’ibrahim-erden-tureb-baskani-jpg.jpger MW’lık kapasitelerin açılması taleplerini dile getirdi.

YENİ BİR YEKDEM DÖNEMİ TANIMLANSIN

Açıklamada, piyasa yapısı içerisinde yeni yatırımların aynı güçle ve motivasyonla devam edebilmesi ve finansman kaynaklarına erişimde kolaylık sağlanması amacıyla YEKDEM kapsamında 10 yılını tamamlamış yenilenebilir tesisler için en az beş yıllık gönüllü ve yeni bir YEKDEM dönemi tanımlanması önerisi getirildi. Bu şekilde yatırımcıların orta ve uzun vadeli finansal risklerinin güvence altına alınabileceği ve sürdürülen ekonomik mücadeleye destek olmalarına imkân sağlanabileceği kaydedildi.

YENİLENEBİLİR TESİSLERİNE ÖNCELİKLİ HAKLAR TANIMLANMALI

Birlik, bu yeni sisteme dâhil olacak yenilenebilir enerji tesisleri için gelecek dönemde kapasite artışlarında ve hibrit kapasitelerde öncelik verilmesi gibi öncelikli haklar tanımlanarak teşvik edilmelerinin de sistemin başarısını artıracağını kaydetti.

RÜZGAR VE GÜNEŞE EN AZ 3 BİNER MW KAPASİTE TAHSİSİ

Ayrıca, bu yıl ve önümüzdeki yıl rüzgâr ve güneş enerjisi projeleri için en az 3.000’er MW’lık kapasitelerin açılması ve ivedilikle ihale edilmesini de öneren Birlik, bunun içinde bulunulan darboğazı aşmada çok büyük katkısı olacağına inandıklarını da ifade etti. 

Bu proje alanlarının belirlenmesi ve gerekli tüm teknik ön hazırlıkların yapılması konusunda da Birlik olarak üzerlerine düşen tüm desteği sağlamaya hazır olunduğu belirtildi.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler