1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk Akımı yarı yarıya küçültüldü

Türk Akımı yarı yarıya küçültüldü

Enerji Günlüğü - Gazprom, Karadeniz'in altından Rus gazı getirecek Türk Akımı projesinin kapasitesini yarıya düşürdü.Rusya ile Türkiye arasında Suriye...

Türk Akımı yarı yarıya küçültüldü

Enerji Günlüğü - Gazprom, Karadeniz'in altından Rus gazı getirecek Türk Akımı projesinin kapasitesini yarıya düşürdü.

Rusya ile Türkiye arasında Suriye semalarında yaşanan hava sahası ihlalleri konusundaki atışmalar devam ederken, Moskova'dan enerji konusunda gelen bir haber dikkat çekti.

Gazprom, Türkiye'ye çekilecek yeni doğalgaz hattı projesinin (Türk Akımı) kapasitesini yarı yarıya düşürdü. Konuya ilişkin açıklama Gazprom CEO'su Alexey Miller'den geldi. Miller, dün (salı) St. Petersburg'taki bir gaz forumunda yaptığı konuşmada bunu duyurdu.

Türk Akımı, Rus gazını Avrupa'ya ulaştırmada Moskova'nın sorun yaşadığı Ukrayna'yı baypass ederek Türkiye'nin rolünü artırıyordu. Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, 63 milyar metreküp kapasiteli olarak planlanmıştı.

Gazprom CEO'su Alexey Miller, projenin kapasiteni 32 milyar metreküpe düşürdüklerini açıkladı.

Rusya karadenizin altından geçecek yeni hattın devreye girmesi ile 2020 yılına kadar Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz akışını durdurmayı planlıyordu.

Türk Akımı'nın devreye girmesiyle Türkiye ve Yunanistan sınırında bir gaz terminali kurulacaktı. Proje Güney Avrupa'yı önemli bir enerji güzergahı haline getirecekti.

Ancak boru hattı projesi üzerine görüşmeler doğalgaz fiyatları konusunda anlaşma sağlanamadığı için ve Türkiye'deki seçimler ve ardından hükümet kurulamaması yüzünden durdu.

Bu arada Rusya 5 avrupa şirketi ile Kuzey Akımı II projesi anlaşmasını imzaladı. Baltık Denizi'nin altından geçerek rus gazını Almanya'ya ulaştıracak Kuzey Akım II doğalgaz boru hattı, 2019 yılına yetiştirilecek ve yılda 110 milyon metreküp gaz iletme kapasitesine sahip olacak.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri son günlerde Suriye konusundaki gelişmelere bağlı olarak gerginleşmiş bulunuyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler