1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk Akımı'nın maliyeti 7 milyar Euro

Türk Akımı'nın maliyeti 7 milyar Euro

Enerji Günlüğü - Türk Akımı doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesi için gereken yatırımın 7 milyar Euro’ya ulaşacak.Rusya'da hükümet Türk...

Türk Akımı'nın maliyeti 7 milyar Euro

Enerji Günlüğü - Türk Akımı doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesi için gereken yatırımın 7 milyar Euro’ya ulaşacak.

Rusya'da hükümet Türk Akımı doğalgaz boru hattına ilişkin anlaşmayı onaylanmak üzere parlamentonun alt kanadı Duma'ya gönderdi. Onaylanmak üzere Duma’ya gönderilen ve Duma'nın sitesinden yayınlanan Türk Akımı anlaşmasında, “İki hatlı projenin gerçekleşmesi için gereken yatırım, daha önce Güney Akım kapsamında yapılan harcamalar da dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyar Euro” denildi.

 

Anlaşma metnine göre, hattın denizaltı kısmının dizaynı, inşası ve işletmesi Rusya tarafından gerçekleştirilecek. İlk hattın kara kısmını ise Türkiye yapacak. Gaz transiti için olan kara kısmını ise taraflar yüzde 50 ortaklaşa yapacaklar. 

Türk Akımı’nın Türkiye'nin iç ihtiyacı için kullanılacak olan ilk hattından Rusya bütçesine yılda yaklaşık 750 milyon dolar gelir sağlayacağı kaydedildi. Diğer ülkelere gaz transferi için kullanılacak olan ikinci hattan elde edilecek gelirlerin de gerekli masrafları karşılaması bekleniyor.

Türk Akımı'na ilişkin anlaşma Rusya ve Türkiye hükümetleri tarafından 10 Ekim'de imzalanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nda 2 Aralık'ta kabul edilen anlaşma Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Aralık'ta onaylanmış ve 6 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından resmen yürürlüğe girmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler