1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türk nükleer mühendislerine çifte diploma fırsatı

Türk nükleer mühendislerine çifte diploma fırsatı

Türk üniversitelerinden 53 lisans mezunu, giriş sınavlarını başarıyla geçti. Mezunlar, Rusya’da nükleer ve ilgili yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam edecekler.   

Türk nükleer mühendislerine çifte diploma fırsatı

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS'ye yüksek nitelikli Türk uzman yetiştirme programı kapsamında Türk öğrenciler Rusya’da yüksek lisans yaparak hem Türkiye, hem de Rusya’dan iki diploma sahibi olacak.

Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için başlatılan personel eğitim programı devam ediyor. Rusya'daki üniversitelerde nükleer uzmanlık eğitimi alacak öğrencilerin listesi, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu Nükleer A.Ş. temsilcilerinin video konferans aracılığıyla gerçekleştirdiği koordinasyon toplantısında açıklandı.

Buna göre Türk üniversitelerinden 53 lisans mezunu, giriş sınavlarını başarıyla geçerek Rusya'nın en iyi teknik üniversiteleri olan Ulusal Araştırma Üniversitesi “Moskova Enerji Mühendisliği Enstitüsü” (NRU MPEI) ve Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi “Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsünde" (NRNU MEPhI) nükleer ve ilgili yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam edecekler.  

YÜKSEK LİSASNSIN İLK YILI İTÜ’DE

Rus ve Türk üniversiteleri arasında yükseköğretimde ortak eğitim programlarının geliştirilmesi konusunda iş birliği yapılmasına ilişkin protokol, 2022 yılında Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından imzalanmıştı. Buna göre, programa katılanlar NRNU MEPhI'de bir akademik yıl boyunca teknik terimleri de öğrenecek şekilde Rusça eğitim alıyor. Dil eğitimini tamamlayan öğrenciler, yeterliliklerinin onaylanmasının ardından NRNU MEPhI ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasındaki ortak 2 yıllık yüksek lisans programının ilk yılına kaydoluyor. Bu kapsamda NRNU MEPhI'nin hazırlık bölümüne ilk öğrenci kabulü bu yıl yapıldı.

Öğrenciler, hazırlığın ardından yüksek lisans programının ilk yılında İTÜ'de, ikinci yıllarında ise NRNU MEPhI'de eğitim alacak. İki üniversite tarafından geliştirilen ortak eğitim programı kapsamında verilecek eğitimi başarıyla tamamlayan mezunlar, biri Rusya'dan, diğeri Türkiye'den iki diplomanın sahibi olacak. Bu programın yanı sıra Akkuyu NGS'de çalışmak üzere enerji dallarında Rusya üniversitelerine öğrenci kabulü de devam ediyor.  

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler