1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türk Petrol Kanunu`nun ilk 6 maddesi kabul edildi

Türk Petrol Kanunu`nun ilk 6 maddesi kabul edildi

EnerjiGünlüğü – Türk Petrol Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Kanun’un 28 Mayıs 2013 tarihli görüşmelerinde, ilk 6 maddesi...

Türk Petrol Kanunu`nun ilk 6 maddesi kabul edildi

EnerjiGünlüğü – Türk Petrol Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Kanun’un 28 Mayıs 2013 tarihli görüşmelerinde, ilk 6 maddesi kabul edildi. Tasarı’nın kabul edilen maddeleri ile düzenlenen konular şöyle: Tasarı’nın kapsamı, tanımlar, Türkiye arazisinin kara ve deniz bölgeleri olarak 2 petrol bölgesine ayrılması, kapalı alanların aramalara açılması, arama ruhsatları da dahil sınırları belirlenmiş alanlarda petrol varlığına yönelik arama sondajı hariç araştırma yapılabilmesine ve bu araştırmalardan toplanan verilerin ticari amaçlı olarak ilgi duyan yatırımcılara yurtiçinde ve yurtdışında doğrudan izin sahibi tarafından pazarlaması, petrol hakkı sahibinin arama faaliyetlerini arama ruhsatında yapabileceği gibi ruhsat alanındaki faaliyetinin kapsamıyla ilgili olarak ruhsat alanı dışında da bu faaliyetlerini başkalarının hakkını engellememek kaydıyla yapabilmesi, evrensel standartlara uygun, coğrafik grid sisteminin bir parçası olan pafta esasına göre ruhsat verilmesi öngörülerek ruhsat sınırlarının pafta sınırlarına göre belirlenmesini esas alan düzenleme getirilmesi.

YILDIZ, BARBAROS ELEŞTİRİSİNİ YANITLADI

Genel Kurul’da konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefetin sorularını yanıtladı. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 130 milyon Dolar’a aldığı Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin yüksek maliyetli olduğuna yönelik eleştirilerini değerlendiren Yıldız, "90 milyon Dolar’a, aynı şartlarda gemi varsa; ikinci bir gemi olarak da alabiliriz. Tanıdığı olan bildirebilir, hemen alım yapabiliriz. Aldığımız gemi dünyadaki ilk on gelişmiş gemiden biridir" diye konuştu.

Merkezi Irak Hükümeti'nde, son 3 yıl içinde servis anlaşmaları adı altında çıkarılan bir kısım ihaleler olduğunu anımsatan Bakan Yıldız, dünyadaki 35'e yakın şirketin buraya girdiğini, Türkiye'nin 5 ayrı konsorsiyum üyesiyle 25 milyar dolarlık iş aldığını kaydetti. Bakan Yıldız, Irak'ın güneyindeki bölgelere iş aldıklarını ifade ederek, ortaklarıyla yatırımlarının devam ettiğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler