1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türk sinemasına elektkik sübvansiyonu

Türk sinemasına elektkik sübvansiyonu

Enerji Günlüğü - Türk sinemasınıdesteklemek için yerli film gösteren sinemaların elektrik ve su faturasını devlet ödeyecek. Devlet Türk filmi...

Türk sinemasına elektkik sübvansiyonu

Enerji Günlüğü - Türk sinemasınıdesteklemek için yerli film gösteren sinemaların elektrik ve su faturasını devlet ödeyecek. 

Devlet Türk filmi gösteren sinema salonlarına bir ilki gerçekleştirerek"elektrik ve su" desteği vermeye hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taslak çalışmasına göre, yüzde 50 yerli film oynatan sinema salonlarının elektrik ve su ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulamayla yerli film oynatan sinema salonlarının desteklenmesi de ilk defa kanun kapsamında gündeme gelecek. Planlanan çalışmaya göre, Anadolu'daki sinema salonlarının yüzde 50 oranında Türk filmi oynatması karşılığında elektrik ve su faturalarını devlet ödeyecek.Teşvikin Anadolu'da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sinema salonları için geçerli olması planlanıyor.

Bakanlığın "Türkiye Cumhuriyeti Sinema Kanunu Taslağı"nda Türkiye'de çekilecek yabancı filmlerin yanı sıra salonunda yerli film gösteren sinemalara da teşvik öneriliyor. Taslağın son şekli Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile sinema sektörü temsilcilerinin buluşmasında verilecek. Tüm tarafların hemfikir olduğu düzenlemeler arasında ilk defa Sinema Arşivi Müzesi'nin kurulmasına yönelik unsurlar da bulunuyor. Taslakta proje geliştirme, yapım-çekim, dağıtım ve tanıtım, yerli film gösterimi, yabancı film yapımı ile özel nitelikli destekler oluşturuldu.

Türkiye'de çekilecek yabancı filmler için düşünülen teşvik oranının da yüzde 5 ila 25 arasında olması planlanıyor. Teşviki alabilmek için Türkiye'nin doğal ve tarihi güzelliklerinin filmde ne oranda kullanıldığı oldukça önemli. Ayrıca filmde kaç Türk oyuncunun oynatılacağına da bakılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler