1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türk şirkete ABD’den Rus petrolü yaptırımı

Türk şirkete ABD’den Rus petrolü yaptırımı

ABD, Türk şirket Yasa Holding’e Rus petrolünü belirlenen tavan fiyatın üzerinde taşıdığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı.

Türk şirkete ABD’den Rus petrolü yaptırımı

Enerji Günlüğü - ABD, merkezi Türkiye ve BAE'de olan iki şirkete Rus petrolünü belirlenen tavan fiyatın üzerinde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladı.

ABD Maliye Bakanlığı, merkezi Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde olan iki şirkete, Rus petrolünü belirlenen tavan fiyatın üzerinde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladığını açıkladı. ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden yapılan açıklamada (OFAC), iki geminin Tavan Fiyat Koalisyonu hizmetlerini kullanırken Rus petrolünü mutabık kalınan tavan fiyatın üzerinde taşıdığının tespit edildiğini kaydetti.

Yaptırım getirilen şirketlerin, Rusya’dan petrolü taşırken merkezi ABD’de bulunan hizmet sağlayıcıları kullandığı kaydediliyor. 2022 yılı Aralık ayında yürürlüğe giren tavan fiyat varil başına 60 dolar olarak belirlenmişti. 

YAPTIRIM UYGULANAN ŞİRKETLER

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında Golden Bosphorus tankerinin sahibi YASA Holding’in bağlı olduğu Ice Pearl Navigation SA şirketinin Rus petrolünü varil başına 80 dolar üzerinde taşıdığı belirtiliyor. Bu şirketin kayıtlı sahibinin merkezi Türkiye’de bulunan Ice Pearl Navigation Corp adlı şirket olduğu ifade ediliyor.

Yaptırım listesine alınan bir diğer şirket de SCF Primoyre tankerinin sahibi merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Lumber Marine SA adlı şirket. Şirketin ham petrolü Rusya’daki bir limandan varil başına 75 dolara taşıdığı kaydediliyor.  

YASA HOLDİNG'TEN AÇIKLAMA

Öte yandan YASA Holding konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Golden Bosphorus tankerinin şu an ABD’li petrol şirketi ExxonMobil ile 3-5 aylık bir charter sözleşmesi bulunduğunu, şirketin ayrıca Londra merkezli önde gelen sigorta şirketlerinden Rusya menşeli kargo taşımak için gerekli belgelere sahip olduğunu kaydetti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını da vurguladı.

ABD YAPTIRIMLARDA KARARLI

Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin G7'nin Rus petrolü için uyguladığı fiyat sınırlamasından kaçınılmasını engellemeye hazırlandığını açıklamıştı. Yellen, ABD'nin "uygulamayı çok dikkatli bir şekilde incelediğini ve piyasa katılımcılarının bu fiyat sınırını ciddiye aldığımızı ve Batı hizmetlerinin kullanıldığı ölçüde, sınıra uyma konusunda ciddi olduğumuzu bildiklerinden emin olmak istediklerini" kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler