1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk şirketler Özbekistan'da 3 yeni doğal gaz santrali açtı

Türk şirketler Özbekistan'da 3 yeni doğal gaz santrali açtı

Özbekistan’da bu yıl 3 yeni doğal gaz yakıtlı elektrik santrali üretime başladı. Türk yatırımcılar tarafından kurulan santraller yeni teknoloji ile yılda 725 milyon m3 gaz tasarrufu sağlayacak.

Türk şirketler Özbekistan'da 3 yeni doğal gaz santrali açtı

Enerji Günlüğü - Özbekistan'ın üç bölgesinde bu yılın başından itibaren Türk şirketler tarafından toplam 684 MW kapasiteli 3 yeni doğal gaz santrali devreye alındı. 

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Bu yılın başından bu yana Özbekistan' belirli bölgelerinde toplam 684 MW kapasiteli 3 yeni doğal gaz yakıtlı termik santral devreye alındığını ve santrallerin tamamının inşaatının Türk şirketler tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Müdürlük, Mart ayı sonuna kadar Taşkent’in Kibray ilçesinde 230 MW kapasiteli dördüncü bir termik santralin daha devreye alınacağını da belirtti. 

ÜRETİME BAŞLAYAN SANTRALLER

Devreye alınan yeni modern termik santrallerin (TPP’ler) ilki Buhara şehrindeki 270 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santrali 11 Ocak 2022'de devreye alındı. İkincisi Taşkent’in Kibray ilçesinde kurulan 240 MW kapasiteli kombine çevrim santrali 14 Ocak'ta devreye alındı. Her iki santral Aksa Enerji tarafından kuruldu ve 25 yıl alım garantisiyle işletilecek. 

Üçüncüsü de Harezm şehrinin Yangiarık ilçesinde inşa edilen 174 MW kapasiteli doğal gaz çevrim santrali. Devreye alınması 10 Mart'ta başlatılan santral Odaş Enerji tarafından kuruldu ve 25 yıl alım garantisiyle işletilecek.

YENİ TEKNOLOJİ İLE DOĞAL GAZ TASARRUFU

Bu 3 santral yılda toplam 5,6 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. Enerji tasarrufu sağlayan ekipman ve teknolojilerin devreye girmesiyle yılda 725 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlanacak. Tasarruf edilen doğal gaz, ek 2,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesine imkan verecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler