1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk şirketlerinin Gazprom’a borcu 2 milyar dolara ulaştı

Türk şirketlerinin Gazprom’a borcu 2 milyar dolara ulaştı

Türk şirketlerinin Gazprom ile yaptıkları "al ya da öde” anlaşmaları kapsamında 2 milyar dolar civarında doğalgaz borçlarının biriktiği kaydedildi.

Türk şirketlerinin Gazprom’a borcu 2 milyar dolara ulaştı

Enerji Günlüğü - Türk şirketlerinin Gazprom ile yaptıkları "al ya da öde” anlaşmaları kapsamında 2 milyar dolar civarında doğalgaz borçlarının biriktiği kaydedildi.

Wall Street Journal'un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 7 Türk özel sektör şirketinin Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom'a olan borçları yaklaşık 2 milyar dolara ulaştı. Gazprom ile aralarında "al ya da öde" maddeli kontratlar olan ve yıllık olarak büyük miktarlarda gaz alan bu şirketlerin geçen yıl sözleşmelerde öngörülen miktardan yüzde 15 daha az gaz aldıklarını belirten kaynaklar, borcun birikmesinin Türk şirketlerinin dağıttıkları doğalgazın parasını toplamakta zorlanmalarından kaynaklandığını da ifade ediyorlar. 

BORÇLAR ULUSAL BİR SORUN OLABİLİR

Kaynaklar, pozisyonlarını koordine eden Türk şirketlerinin, tahkime gitmeden Gazprom ile bir çözüm bulmak için görüşmeler yapmakta olduklarını da belirtiyorlar. Türk şirketlerinin Gazprom'a borçlarının ulusal bir konu haline gelmesinin muhtemel olduğuna da dikkat çeken kaynaklar, Gazprom'un elinde bu şirketlerin sundukları ve büyük kısmı Türk kamu bankaları tarafından verilmiş teminat mektupları olduğunu hatırlatıyorlar. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler