1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım çalışmaları Güney Akım güzergahını tamamladı

TürkAkım çalışmaları Güney Akım güzergahını tamamladı

Enerji Günlüğü – Rus doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Karadeniz’deki boru döşeme çalışmaları...

TürkAkım çalışmaları Güney Akım güzergahını tamamladı

Enerji Günlüğü – Rus doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Karadeniz’deki boru döşeme çalışmaları daha önce Güney Akım boru hattı için belirlenen güzergahı tamamlayarak özel olarak belirlenen güzergahta başladı.

Karadeniz’de TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nı döşemekte olan Pioneering Spirit gemisi, 19 Şubat tarihinde ilk hattın döşenmesi sürecinde Bulgaristan Münhasır Ekonomik Bölgesi yakınındaki 660. kilometre noktasını geçti.

Denizin altında bugüne dek döşenen kısım, Güney Akım boru hattı için daha önce onayları alınmış olan güzergahı izlemişti. Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca verilen izinler uyarınca TürkAkım için özel olarak belirlenen güzergahta, Pioneering Spirit gemisi halen Kıyıköy beldesine doğru boru döşemeye devam ediyor.  

Boru hattını oluşturan iki hatta bugüne dek toplamda 884 kilometre boru döşendi. Bu mesafe boru hattı sistemini oluşturan 930’ar kilometrelik iki hattın toplamının yüzde 48’ine denk geliyor. Türkiye’nin kullanımı için yapılmakta olan ilk hattın inşaatında ise %70 sınırı geçilmiş oldu.

TürkAkım, Karadeniz altında inşa edilerek Rusya’dan doğrudan Türkiye’ye ve devamında Türkiye’nin komşu ülkelerle olan sınırlarına uzanacak bir doğalgaz boru hattı projesi. Boru hattı sistemini oluşturacak hatlardan ilkinin Türkiye’ye, ikincinin ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik etmesi öngörülüyor. Her bir hattın kapasitesi 15,75 milyar metreküp düzeyinde. Boru hattı sisteminin denizaltı kesiminin yapımı, %100 Gazprom iştiraki olan South Stream Transport şirketi tarafından gerçekleştirilmekte. 

Önceki ve Sonraki Haberler