1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz satışı görüşülüyor

TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz satışı görüşülüyor

Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom, Avrupa'ya TürkAkım üzerinden doğal gaz satışı için Türkiye ile görüşüyor.

TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz satışı görüşülüyor

Enerji Günlüğü - Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom, Avrupa'ya TürkAkım üzerinden doğal gaz satışı için Türkiye ile görüşüyor.

Rus doğal gaz devi Gazprom, Karadeniz'in altından Türkiye'ye uzanan TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nın Avrupa piyasasına doğal gaz sevkiyatı için kullanılması konusunda Türk yetkililer ile görüşüyor. Gazprom'un doğal gaz ihracat birimi Gazprom Export'un CEO'su Elena Burmistrova yaptığı açıklamada, "Şu anda Türk meslektaşlarımız ile TürkAkım'ın Avrupa piyasasına gaz sevkiyatı için kullanımını görüşüyoruz" dedi. 

Burmistrova daha önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin gaz talebinin düşmesi halinde TürkAkım üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının gündeme gelebileceğini söylemişti. 

Türkiye'nin doğal gaz alımı aralarında LNG arzındaki artışın da olduğu bir dizi nedene bağlı olarak 2019 yılından bu yana azalmakta. Ancak Burmistrova, Türkiye'nin doğal gaz tüketimi konusunda iyimser olmaya devam ettiklerini ifade etti. 

TÜRKİYE GAZ ALIMINI ARTTIRDI

Öte yandan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 2020 yılında Türkiye’nin de aralarında olduğu 9 Avrupa ülkesinin Gazprom’dan yaptığı gaz alımlarını 2019'a kıyasla artırdığını söyledi. Şirkette yapılan bir toplantıda konuşan Miller, "Yıl genelindeki toplam gaz tedariklerinden söz edecek olursak, 2020 yılında 9 Avrupa ülkesine yapılan tedarik hacimleri 2019 yılına kıyasla arttı. Bunlar arasında Türkiye, Polonya, Hollanda ve Slovakya gibi ülkeler var" dedi.

BDT DIŞI ÜLKELER GAZ İHRACATI 179 MİLYAR M3

Aleksey Miller ayrıca, bu yıl şu ana kadar 452 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirdiklerini ve bunun 179 milyar metreküplük bölümünün BDT üyesi olmayan ülkelere ihraç edildiğini söyledi. 

Gazprom daha önce yaptığı açıklamada bu yıl Türkiye'nin de olduğu Avrupa ülkelerine 171-172 milyar metreküp gaz ihracatı beklediklerini ve gelecek yıl ihracat rakamının 183 milyar metreküp seviyesine yükseleceğini öngördüklerini ifade etmişti. 

Avrupa'ya gaz ihracatı 2018'de 200 milyar metreküpü aşmıştı. 2019 yılında ise 199 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler