1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım’ın ikinci hattı yarılandı

TürkAkım’ın ikinci hattı yarılandı

Enerji Günlüğü - TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa'ya gaz taşınması planlanan 930 kilometrelik ikinci hattının 435 kilometrelik kısmında...

TürkAkım’ın ikinci hattı yarılandı

Enerji Günlüğü - TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa'ya gaz taşınması planlanan 930 kilometrelik ikinci hattının 435 kilometrelik kısmında boru döşeme işlemi tamamlandı. 

Rusya’dan Türkiye’ye ve Avrupa’ya doğalgaz aktarmak üzere yapımı süren TürkAkım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı’ndaki sosyal ve çevresel sorumluluk projeleri ile projedeki güncel gelişmelerin paylaşıldığı bilgilendirme toplantısı İstanbul Şişli’de yapıldı. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi Sözcüsü Aslı Esen, Rus gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıllık toplam taşıma kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan TürkAkım projesinin iki açık deniz boru hattından oluştuğunu ve her hattın 930 kilometre uzunluğunda olduğunu söyledi. Esen, projenin ikinci hattında dev inşaat gemisi Pioneering Spirit’in boru döşeme işine devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“7 Ağustos itibarıyla Pioneering Spirit, projenin Avrupa'ya gaz taşıması planlanan ikinci hattının 435 kilometrelik kısmında boruları döşemeyi tamamladı. Türkiye'de karada inşaat operasyonu da bu yıl başladı. Burada alım terminali yapımı ve kıyı geçişi işleri sürüyor. Alım terminali Kıyıköy'de inşa ediliyor. Burada doğalgaz depolanmayacak. Ölçümleme ve regülasyon istasyonu diyebiliriz. Bu terminal şirketimizin sorumlu olduğu açık deniz kesiminin sona erdiği nokta.”

KESİLEN HER AĞAÇ İÇİN BEŞ YENİ AĞAÇ

TürkAkım’ın İzinlerden Sorumlu Müdürü Matteo Veronesi, proje geliştirilirken çevreye karşı sorumlulukların ön planda tutulduğunu vurguladı. Tüm aşamalarda sağlık, güvenlik, emniyet ve çevre standartlarına uygun hareket ettiklerini anlatan Veronesi, “Proje sahası Longoz ormanlarını ve koruma sahalarını etkilemeyecek şekilde belirlendi. Kesilen her bir ağaç için Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bölgelere en az beş ağaç dikilecek” diye konuştu. 

EKOLOJİK ETKİLER ASGARİYE İNDİRİLECEK

Matteo Veronesi, TürkAkım’ın yerel ekoloji üzerindeki etkilerini asgariye indirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Hassas ve tehdit altında kabul edilen bin 100'ü aşkın hayvan, proje alanı dışına taşındı. Saha hazırlığı kuşların üreme mevsiminden önce tamamlandı. Nehir yataklarından 50 adet Türk Zambağı soğanı inşaat alanı dışında uygun habitat alanlarına taşındı. Ayrıca endemik bitkilerin tohumları Ankara'daki tohum bankasında saklanmak ve inşaat sonrasında yeniden ekilmek üzere toplandı” dedi. 

SELVES PLAJI ESKİ HALİNE GETİRİLECEK

TürkAkım’ın Paydaş İlişkileri Uzmanı Iain Wood da Kıyıköy halkı için iyi bir komşu olmayı istediklerini söyledi. Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde adımlar attıklarını anlatan Wood, bölgede yer alan Selves plajının inşaatın ardından eski haline getirileceğini belirtti. Arıcılık faaliyetlerinin de proje alanı dışına taşındığını kaydeden Wood, yakınlarda olup etki yaşayabilecek hayvancılara yem ve su desteği sağlandığını da ekledi. 

Mehmet Kara - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler