1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Turkcell, yerli akıllı telefon üretecek

Turkcell, yerli akıllı telefon üretecek

Enerji Günlüğü - Turkcell, tasarım ve yazılımı bütünüyle Türk mühendis ve tasarımcıların ürünü ilk yerli akıllı cep telefonunu üreteceğini...

Turkcell, yerli akıllı telefon üretecek

Enerji Günlüğü - Turkcell, tasarım ve yazılımı bütünüyle Türk mühendis ve tasarımcıların ürünü ilk yerli akıllı cep telefonunu üreteceğini açıkladı. Turkcell'in yerlisi, bu yıl içinde pazara çıkacak, ihracat da yapılacak. 

Türkiye telekomünikasyon sektörü açısından bir dönüm noktası niteliğini taşıyan yerli akıllı telefon açıklaması, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katıldığı basın toplantısında geldi. 
 
KOD ADI: GEBZE
"Gebze" kod adlı telefonun tasarım ve yazılımı tamamen Türk mühendislerin elinden çıkacak. Söz konusu telefon, Turkcell’e özel ara yüz, Türk kullanıcıların ihtiyaçlarına göre en son teknoloji ile özelleştirilmiş donanım ve zengin uygulama dünyası gibi özelliklere sahip olacak. Herkesin erişebileceği uygun fiyata sahip olacak.  Turkcell’in yerli akıllı cep telefonunun 2013 yılı içinde tüketicilerle buluşması planlanıyor. Turkcell’in 700 kişilik Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji tarafından geliştirilecek akıllı telefonun, başta çevre ülkeler olmak üzere ihraç edilmesi de hedefleniyor.
 
TURKCELL-QUALCOMM AR-GE İŞBİRLİĞİ
Basın toplantısında Turkcell ile dünyanın mobil teknoloji alanında lider firmalarından Qualcomm arasında cep telefonu, tablet bilgisayar ve makineler arası iletişim (M2M) cihazları geliştirilmesine yönelik ortak Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak üzere işbirliği anlaşması da imzalandı. Turkcell bu anlaşmayla Qualcomm’un Ar-Ge lisansı verdiği dünyadaki sayılı operatörlerden biri oldu.
 
BAKAN YILDIRIM: TURKCELL'İ KUTLUYORUM
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de elektronik haberleşme alanında yerli katkı payı ve araştırma-geliştirme faaliyetlerindeki artışların geleceğe yönelik hedefleri konusunda kendilerini umutlandırdığını belirtti. Bunlardan birinin de Turkcell’in yerli akıllı cep telefonu olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, şunları söyledi: 
"Bugün burada gerçekleştirilen etkinlikle belirlemiş olduğumuz hedefe bir adım daha yaklaşmış olmaktayız. Bu anlamda Turkcell’i kutluyor emeği geçen ve geliştirme sürecinde katkısı olacak herkese teşekkürlerimi sunarım."
 
DÖVİZ DENGESİNE YARIM MİLYAR KATKI
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 
"Bilgiye erişimde fırsat eşitliği hedefiyle sunduğumuz T serisi akıllı telefonlar 750 binden fazla satarak büyük başarı yakaladı. Kısa bir süre önce de yine kendi adımızla ilk tabletimizi çıkardık. Ancak bütün bunlar bizim için yepyeni bir başlangıcın ilk adımlarıydı. Bugün mobil iletişimin dünyasının kalbi sayılan Mobil Dünya Kongresi’nde yerli akıllı telefon için düğmeye bastığımızı açıklamaktan ve Turkcell için olduğu kadar telekomünikasyon sektörümüz için de dönüm noktası niteliğini taşıyan bu gelişmeyi müjdelemekten büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin Turkcell’ine Türkiye’nin akıllı telefonuna imza atmak yakışırdı. Gebze kod adını verdiğimiz akıllı telefon ile öncülük yaparak sektörün diğer oyuncularını da Türkiye’de üretime teşvik etmek ve cari açığa pozitif katkı katkı sağlamak istiyoruz. Uzun yıllardır insana ve altyapıya yaptığımız yatırımlar sayesinde teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olmak için gereken her şeye sahibiz. Her 1 milyon yerli akıllı telefon satışı ile yaklaşık 500 milyon TL’nin Türkiye’nin cebinde kalmasını sağlamak mümkün."
 
SALVATORI: BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ
Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori de sektörün iki lider ismi arasındaki anlaşmanın sadece Türkiye için değil bölge ülkeleri için de önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Salvatori, "Bu anlaşma çerçevesinde Turkcell, Qualcomm’un çipsetleri üzerindeki gelişmiş özelliklerden yararlanabilecek, Türkiye’deki cep telefonu kullanıcılarına özel uygulamalar geliştirebilecek. Turkcell’in teknoloji ve inovasyon odaklı yapısına baktığımızda bu niteliklerin markanın başarısındaki ana faktörler olduğunu görüyoruz" dedi.
 
Designed by Turkcell Teknoloji in Gebze (Kod adı: Gebze)
- Gebze, her 1 milyon adet satışta cari açığı azaltma yolunda yaklaşık yarım milyar TL katkı yapacak.
- Turkcell Teknoloji’nin Gebze’deki 700 kişilik Ar-Ge üssü cihazın geliştirilmesinde kilit rol oynayacak.
- Kullanılacak Qualcomm çipi sayesinde bu cep telefonuna özel uygulamalar geliştirilebilecek.
- 2013 yılı içinde piyasaya çıkacak yerli cep, bölge ülkelerinde de satışa sunulacak.
- Turkcell, herkesin akıllı telefon kullanması için yerli telefonu çok uygun bir fiyata satacak.
Önceki ve Sonraki Haberler