1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türkiye 2019’da en çok güneş termal sistemleri kuran ikinci ülke oldu

Türkiye 2019’da en çok güneş termal sistemleri kuran ikinci ülke oldu

Türkiye, geçen yıl ısıtma ve soğutma amacıyla en fazla güneş enerjisi kurulumu yapan ikinci ülke oldu.

Türkiye 2019’da en çok güneş termal sistemleri kuran ikinci ülke oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye, geçen yıl ısıtma ve soğutma amacıyla en fazla güneş enerjisi kurulumu yapan ikinci ülke oldu.

REN21’in 2020 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’na göre, 2019 yılında termal amaçlı güneş enerjisi kurulu gücünde Türkiye, Çin ve ABD’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi ise Almanya ve Brezilya izliyor. Güneş enerjisiyle su ısıtmak için 2019’da kurulan yeni kapasitede ise Türkiye Çin’den sonra dünyada ikinci sırayı alıyor. 

350’den fazla uzman tarafından kaleme alınan ve Türkiye hakkındaki bilgilerine SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin katkı sağladığı rapora göre, Türkiye termal güneş enerjisi pazarı 2019 yılında stabil seyretti. Türkiye’de 2019 yılında 1,32 gigavat-termal (GWth) yeni kurulum gerçekleştirildi. Bu kurulumların neredeyse tamamını eşit bir şekilde düz plakalı ve vakum tüplü güneş kollektörleri oluşturdu. Düz plakalı kollektörlerin satışları hastane, hapishane ve mülteci kamplarındaki merkezi sıcak su sistemleri için kamu siparişleri ile arttı. Vakum tüplü güneş kollektörleri de mevcut güneş enerjili su ısıtıcılarının değiştirilmesi yanında özellikle Türkiye'nin daha soğuk bölgelerinde (orta ve doğu Anadolu gibi) konut piyasasında satıldı. 

Geçen yıl yeni kapasite kurulumlarının yüzde 73’ünü 22.8 GWth  ile Çin gerçekleştirdi. Bu rakamın ikinci sıradaki Türkiye’nin yeni kurulumlarının 17 kat fazlası olduğunu hatırlatalım.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SOLAR TERMAL PAZARI AÇIK ARA ÇİN

Rapora göre, 2019 yılında dünya genelinde tahmini olarak 31,3 gigavat-termal (GWth) camlı ve camsız güneş kollektörü eklendi ve 2019 yılı sonunda toplam 479 GWth’ye ulaştı. Bu kollektörler, 2019 yılında 229 milyon varil petrole eşdeğer 389 terawatt-saat (TWh) ısı ürettiler. 

2019 yılında termal güneş sistemleri kurulu gücü bir önceki yıla göre ise ilk defa düşüş gösterdi. 2018 yılında toplam 482 GWth kurulu güç bulunuyordu. Kurulu kapasitenin yüzde 69’una sahip olan Çin, açık ara dünyanın en büyük solar termal sistemleri pazarı ünvanını korudu. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler