1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye 2022’de rekor kömür ithal etti, ithalatın yarısı Rusya'dan

Türkiye 2022’de rekor kömür ithal etti, ithalatın yarısı Rusya'dan

Türkiye 2022’de elektrik üretimi için kömür ithalatına 5,3 milyar dolar ödedi. İthalatın yaklaşık yarısı Rusya’dan gerçekleştirildi.

Türkiye 2022’de rekor kömür ithal etti, ithalatın yarısı Rusya'dan

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin elektrik üretimi için kömür ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre iki katına çıktı ve Rusya bir numaralı tedarikçi haline geldi.

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in bugün yayınladığı analize göre, Türkiye’nin elektrik üretimi için kömür ithalatı 2022 yılında bir önceki yıla göre iki katına çıkarak 5,3 milyar dolara ulaştı. Tüm zamanların en yüksek kömür ithalatına ulaşılan yılda Rusya, Kolombiya’yı geçerek Türkiye’nin en büyük kömür tedarikçisi oldu.

ember-komur-ithalati.jpg

KÖMÜR İTHALATININ YAKLAŞIK YARISI RUSYA’DAN

Türkiye 2022 yılında kömür ithalatının yarısına yakınını Rusya’dan sağladı; 2021 yılında ise Rusya’nın payı %26 seviyesindeydi. 

Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığı yalnızca kömürde yüksek değil, doğalgaz ve petrol gibi diğer enerji kaynaklarında da yüksek ve Rusya’nın payı %40-45 arasında. Öte yandan Akkuyu nükleer santral projesi de Rus devletine ait.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE İTHAL KÖMÜRÜN PAYI YÜKSEK

Türkiye’de ithal kömürden elektrik üretimi yerli kömürden %25 daha fazla ve 2010 yılından beri kömürden elektrik üretiminde ithal kömür kaynaklı bir artış söz konusu. Bu nedenle 2010’da %7 olan ithal kömürün elektrik üretimindeki payı, 2022’de %20’ye kadar ulaşıyor.

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yaygın kanının aksine Türkiye’de kömürden elektrik üretiminin büyük kısmı yerli değil ithal kömür ile gerçekleştiriliyor. İthal kömüre olan bu bağımlılık 2022 yılında rekor kömür ithalatına neden oldu. Türkiye’nin bunu durdurmak için özellikle güneş gibi potansiyelini yeteri kadar kullanmadığı temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerekiyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler