1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye, AB'nin yeni karbon düzenlemesini fırsata dönüştürebilir

Türkiye, AB'nin yeni karbon düzenlemesini fırsata dönüştürebilir

AB’nin yeni karbon sınır düzenlemesinin, Türkiye için sanayide karbon ayak izini azaltma ve iklim finansmanı fırsatına dönüşebileceği kaydediliyor. 

Türkiye, AB'nin yeni karbon düzenlemesini fırsata dönüştürebilir

Enerji Günlüğü - AB’nin yeni karbon sınır düzenlemesinin, Türkiye için sanayide karbon ayak izini azaltma ve iklim finansmanı fırsatına dönüşebileceği kaydediliyor. 

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın Türkiye gibi AB ile etkileşim içinde olan ekonomileri de teşvik etmeyi amaçladığını söyledi. Türkiye’nin henüz Paris Anlaşması'nı onaylamadığı için mekanizmaların tartışıldığı küresel iklim gündeminin bir parçası olma fırsatını kaçırdığını belirten Katısöz, “Türkiye, mekanizmadan kaçınmak yerine bunu kendi endüstrilerinin karbon ayak izini azaltma ve bir iklim finansmanı desteğine dönüştürme fırsatı olarak görmeli” ifadesini kullandı.

Emisyon Ticareti Sistemi, geçtiğimiz Aralık ayında kabul edilen AB’nin yeni 2030 iklim hedefiyle uyumlu olacak şekilde bu yıl revize edilecek. Revizyonun, sanayiye verilen ücretsiz tahsisleri aşamalı olarak kaldırması ve yüksek derecede kirletici endüstriyel sektörlerinin sera gazı emisyonlarının hızlı şekilde azaltımı için daha yüksek bir karbon fiyatı getirmesi gerekiyor. 

AP TAVRINI BELİRLEDİ

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması hakkında görüşünü bildirdi. Birliğin yasama organı olan Parlamento, Avrupa Birliği’nin küresel ticaretinde karbon yoğunluğunu hesaba katmayı amaçlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın, Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki ücretsiz karbon salım haklarının yerine geçmesi gerektiğini öne sürdü. Parlamenterler, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın uygulamaya konması halinde, AB Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında kirlilik izinlerinin ücretsiz tahsis edilmesinin tamamen durdurulması gerekeceğini açıkça belirtti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler