1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye Avrupa’ya petrol ürünü ihracatını arttırdı

Türkiye Avrupa’ya petrol ürünü ihracatını arttırdı

Finlandiyalı düşünce kuruluşu CREA, Türkiye’nin Rus ham petrolünü işleyerek AB ve ABD’ye sattığı ve petrol ihracatında yeni bir merkez konumuna geldiğini açıkladı.

Türkiye Avrupa’ya petrol ürünü ihracatını arttırdı

Enerji Günlüğü - Türkiye'den AB ve ABD'ye rafine petrol ürünleri ihracatı Eylül-Ekim döneminde, Temmuz-Ağustos dönemine göre yüzde 85'lik artış gösterdi.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezinin (CREA) açıkladığı rapora göre, Rus petrolünün AB'ye giden yeni rotası, artan miktarlarda Rus ham petrolünün rafine edildiği Türkiye üzerinden açılıyor. Raporda, Rusya'dan Türkiye'ye sevk edilen ham petrol miktarında büyük artış olduğuna işaret edilerek, "Rus petrolünün AB ülkelerine taşınmasında Türkiye üzerinden yeni bir güzergah oluşuyor" ifadesine yer verildi.

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaş sonrasında Ankara'nın Rusya'dan ham petrol ithalatını artırdığı belirtilen raporda Rus ham petrolünün Türkiye'de işlendiği ve dış pazarlara satıldığına yer verildi. Raporda Türkiye’nin rafine petrol ürünleri ihracatını AB ve ABD'ye artırdığına da dikkat çekildi. Türkiye'den AB ve ABD'ye rafine petrol ürünleri ihracatının Eylül-Ekim döneminde, Temmuz-Ağustos dönemine göre yüzde 85 arttığı kaydedildi.

turkiye-rusya-petrol-rafine-ihracati.jpg

EN FAZLA PETROL ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİLEN ÜLKELER

Türkiye’nin bu dönemde en çok petrol ürünü ihraç ettiği ülkeler sırasıyla İspanya, Lübnan, Fransa, ABD, Güney Afrika, Romanya, Hollanda, Letonya, Gana ve Mısır olarak sıralandı. 

AB'nin Rusya'dan rafine petrol ürünleri ithalatına yönelik yasağı ancak 5 Şubat'ta yürürlüğe giriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler