1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Azerbaycan ile yeni gaz anlaşması imzaladı

Türkiye Azerbaycan ile yeni gaz anlaşması imzaladı

Türkiye, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz anlaşması imzaladı.

Türkiye Azerbaycan ile yeni gaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - Türkiye, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz anlaşması imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Dünyanın enerji darboğazıyla boğuştuğu, nereden gaz bulabilirim diye her türlü diplomatik manevraya başvurduğu bir dönemde, Türkiye’nin ilave doğal gaz arzının sağlanması noktasında önemli ilerlemeler kaydettiğini açıkladı. 

Dönmez, “Kış yaklaşırken artması muhtemel doğal gaz talebinin karşılanması için sürdürülen görüşmeler olumlu ilerliyor. Nitekim gaz tedarik ettiğimiz ülkelerin yöneticileri de Türkiye’ye sevk edilen gazın artacağını beyan etti. Bu kapsamda, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz ticaret anlaşması yapılmıştır. Türkiye, başarılı bir enerji diplomasisi yürüterek dünyanın ciddi bir arz kriziyle karşılaştığı bu dönemi sıkıntısız bir şekilde atlatacaktır" ifadesini kullandı.

“TP VE BOTAŞ’IN SATILMASI KESİNLİKLE SÖZKONUSU DEĞİL”

Kış yaklaşırken dünyadaki enerji darboğazı referans gösterilerek, Türkiye’de enerjiye ilişkin bir sorun varmış algısı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Dönmez, “Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ’ın satılacağına” dair yapılan açıklamalar mesnetsiz ve tamamiyle gerçek dışıdır. Ne Türkiye Petrolleri’nin ne de BOTAŞ’ın satılması kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir gündem hiçbir zaman olmadı” dedi. 

“TÜRKİYE GAZI PAHALIYA ALIYOR İDDİASI MESNETSİZ”

BOTAŞ ile ilgili ortaya atılan başka bir iddianın da “BOTAŞ’ın 1300 doların üzerinde doğal gaz aldığı” iddiası olduğunu kaydeden Dönmez, “BOTAŞ gazın önemli bir kısımını uzun dönemli sözleşmelerle temin etmektedir. Söz konusu doğal gaz fiyatları uluslararası piyasadaki mevcut göstergelerle uyumlu olup, zikredilen fiyat seviyesinin altındadır. “Türkiye gazı pahalıya alıyor” iddiası da yine hiçbir gerçek veriye dayanmamaktadır. Uzun dönemli alım satım sözleşmelerinin fiyat mekanizmaları başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası piyasa fiyatlarına bağlı olarak güncellenmektedir. Hatta Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye, doğal gaz ve elektriği en ucuz kullanan ülkeler arasındadır” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler