1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye, Bağdat ve Erbil`in anlaşmasını sağlamaya çalışıyor

Türkiye, Bağdat ve Erbil`in anlaşmasını sağlamaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan üzerinden sevkıyatının devam ettiğini, Türkiye'nin Erbil ve Bağdat arasında...

Türkiye, Bağdat ve Erbil`in anlaşmasını sağlamaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan üzerinden sevkıyatının devam ettiğini, Türkiye'nin Erbil ve Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlığın giderilmesine katkı sağlamaya çalıştığını söyledi.

Taner Yıldız, Türk-İran İş Konseyi sırasında gazetecilerin sorularını cevalarken, Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına sevkedilmesi konusundaki gelişmelere değindi. Türkiye'nin Kuzey Irak petrolünün taşıyıcısı bir ülke konumunda bulunduğunun altını çizen Yıldız, "Kendi aralarında kuramadıkları bu sistemi biz de kurmaları için yardımcı olmaya gayret ediyoruz. İkinci tanker yüklendi. Akdeniz açıklarına dün akşam itibarıyla yola koyuldu" dedi.

PETROLÜN SATIŞI BİZİM İŞİMİZ DEĞİL

Türkiye'nin Kuzey Irak petrolünün satışından sorumlu olmadığını ifade eden Bakan Yıldız, "Biz satıştan mesul değiliz, biz taşımadan mesulüz. Ceyhan'dan bunların güvenilir bir şekilde yüklenmesinden sorumluyuz. Her bir varil petrol Bağdat'a da bilgi olarak verilmektedir. Türkiye burada herhangi bir artı sorumluluk duymamaktadır. Çünkü görev paylaşımları ancak bunu içeriyor. O yüzden biz çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

BAĞDAT-ERBİL GERGİNLİĞİNİN NEDENİ BİZ DEĞİLİZ

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat arasında, Kuzey Irak'tan çıkarılan petrolün dünya piyasalarına satışı konusunda yaşanan gerginliğin sebebinin Türkiye olmadığını anlatan Yıldız, şunları söyledi:

"Bu Irak'ın tamamen normalleşmesiyle ilgili bir husustur. Türkiye'nin enerji kalemleriyle ilgili koyduğu katkılardır. O yüzden Türkiye pozitif tutumunu sürdürmeye devam edecektir. Ama Erbil ve Bağdat arasında şuanda tesis edilemeyen bir sistemin olduğunu biliyoruz. Bizim kurduğumuz bu sistem aynı şekilde Bağdat'la Erbil arasındaki bu tesis edilemeyen sistemi de çözmüş olacak. O açıdan herhangi bir sıkıntının olmayacağına inanıyoruz."

PETROLÜN GELİRİ BAĞDAT VE ERBİL'İN

Kuzey Irak petrolünün satışından elde edilen her gelirin, Bağdat'la Erbil arasında paylaşılan bir gelir olacağını yineleyen Yıldız, "Bu petrol gelirlerinden payı alacak olan Türkiye değildir. Bu petrol Irak'ın petrolüdür. O yüzden biz her zaman söylüyoruz. Bağdat'a da Erbil'e de. Varlığı paylaşacaksınız diye. Varlığı paylaştığınız zaman gelirleriniz artacak. Türkiye asıl buradan geçiş iznini vermiyor olsaydı doğru olan Irak'ın ürettiği petrollerin dünya piyasasına açılacak en güvenli limanlardan biri yani Ceyhan olduğunun bilinmesidir" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler