1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabilir

Türkiye bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabilir

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabileceği ifade edildi.Financial Times gazetesinin yükselen piyasalar bloğu beyondbrics’de...

Türkiye bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabilir

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabileceği ifade edildi.

Financial Times gazetesinin yükselen piyasalar bloğu beyondbrics’de yer alan David O'Byrne imzalı haber analizde, gelecek planlamalarındaki zayıflık ve enerji fiyatlarındaki politik manipülasyon nedeniyle Türkiye’nin Ukrayna krizi kaynaklı bölgesel doğalgaz kesintisinden önce bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabileceği ifade edildi.

Haber analizde, Türkiye’nin geçen hafta Batı doğalgaz ithalat hattında açıklanamayan bir basınç düşüşü yaşandığı belirtilerek, “Bu da Ukrayna ile Rusya arasında kalıcı ateşkes sağlanamaması halinde kışın ortasında doğalgaz kesintilerinin olacağı korkularını alevlendirdi.” deniliyor.

Ancak Türkiye’nin doğalgaz sıkıntılarının sadece Ukrayna üzerinden yapılan ithalatla sınırlı olmadığına dikkat çekilerek, Türkiye’nin bu yıl en fazla 49 milyar metreküp doğalgaz tüketmesinin beklendiğini, bunun da ülkenin yapabileceği en fazla doğalgaz ithalatı olan 52 milyar metreküpten sadece yüzde 6 daha düşük bir oran olduğu hatırlatılıyor.

CEZAYİR’DEN LNG ALIMI MUĞLAK

Rusya dışında Türkiye’nin Cezayir’den 4.4 milyar metreküp LNG aldığı, ancak bu yılın sonunda bu anlaşma da sona ereceği belirtilen haberde, iki ülkenin anlaşmanın 10 yıl daha uzatılması konusunda anlaştıklarını söylemelerine rağmen şu ana kadar herhangi resmi bir duyurunun yapılmadığı ifade ediliyor.

Üstelik Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Temmuz ayında BOTAŞ’ın önümüzdeki kış ayları için ihtiyaç duyduğu üçüncü spot LNG’yi Katar’dan kargo yoluyla 1.9 ila 2.4 milyar metreküp arasında LNG alacağını açıklamasına rağmen,Cezayir ile ilgili bir açıklama yapmadığına, son Katar gezisinde de iki taraftan da olası fazla bir LNG satışı açıklaması gelmediğine dikkat çekiliyor.

Bütün bu gelişmelerin de Türkiye’nin spot LNG piyasalarından LNG satın alabileceği korkusuna neden olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE HER KOŞULDA DOĞALGAZ SIKINTISI YAŞAYACAK

Bütün gaz tedarikleri tam olarak sağlansa bile, Türkiye’nin yine de doğalgaz sıkıntısı çekeceği yönünde uyarılar olduğuna dikkat çekilen haberde,bu ay İstanbul’da düzenlenen bir konferansta konuşan Enerjisa Doğalgaz çalışmaları başkanı Matthias Keuchel’in uyarısına yer veriliyor.

Keuchel’in kış ortasında Türkiye’nin günde 215 milyon metreküp doğalgaz ihtiyacı olabileceğini ama günlük tedarik kapasitesinin sadece 193 milyon metreküp olduğu uyarısında bulunduğu belirtilerek,bunun nedeni olarak Keuchel’in enflasyonu düşürmek amacıyla BOTAŞ’ın düşük fiyata doğalgaz satışı yapması olduğunu belirttiği veözel sektörün de bu şartlar altında yeni LNG ithalat limanları, yer altı doğalgaz depolama tesisleri için yatırım yapmaya isteksiz olduklarını söylediği hatırlatılıyor.

GENEL SEÇİMLER YATIRIMLARIN ÖNÜNDE ENGEL OLACAK

Haberde, BOTAŞ’ın ayrı birimlere ayrılmasını ve ithalat anlaşmalarının da özel sektöre devrini öngören, hazırlanmakta olan yeni doğalgaz yasasının bu duruma bir son verebileceği, ancak gelecek yıl genel seçimlerin olması nedeniyle alelacele geçirilecek kanunlar nedeniyle perakende enerji fiyatlarının artmasının özel sektörün yeni yatırımlarının önünde yine engel olacağı belirtiliyor.

DOĞALGAZ ALTYAPISI İÇİN TEK YATIRIM TANAP

Mevcut durumda doğalgaz altyapısı alanında tek yatırımın Azerbaycan ortaklığı ile yürütülen TANAP doğalgaz boru hattı yapımı olduğuna dikkat çekilen haberde,2018 yılında hattın yapımı tamamlandığında Azerbaycan’ın Türkiye’ye yılda fazladan 6 milyar metreküp daha fazla doğalgaz akıtacağı belirtiliyor.

O zamana kadar da,farklı bir çözüm bulunamazsa Türkler’in gergin bir şekilde olası bir kış doğalgaz kıtlığı beklentisiyle yaşayacakları tespitiyle haber sonlandırılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler