1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye-Bulgaristan arasında 114 km doğalgaz boru hattı

Türkiye-Bulgaristan arasında 114 km doğalgaz boru hattı

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Bulgaristan arasında 114 km’lik doğalgaz hattı inşası, elektrikte de minimum...

Türkiye-Bulgaristan arasında 114 km doğalgaz boru hattı

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Bulgaristan arasında 114 km’lik doğalgaz hattı inşası, elektrikte de minimum 600 MW’lık iletim hattı yapılacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, Bulgaristan temasları kapsamında Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev ile bir araya geldi.

Yıldız, Türkiye'nin nükleer enerjide yeni bir başlangıç yaptığını, Bulgaristan'da ise bu konuda önemli bir teknik ve kültürel birikim bulunduğunu, bunların da ilerleyen süreçte değerlendirileceğini belirtti.

“HER İKİ ÜLKE DE G. AKIM’I DESTEKLİYOR”

Stoynev ile aynı zamanda bölgeyle alakalı teknik değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu;

"Her iki ülke de Güney Akımı'nı desteklemekte ve önemsemektedirler. Bu, AB üyesi ülkelerin gaz tedarikinde önemli bir projedir. İki ülke arasında doğalgaz enterkonneksiyonu tamamen desteklediğimiz bir projedir. Doğal gazda yapacağımız bu gelişmeleri, elektrikte daha fazlasıyla gerçekleştirmek istiyoruz. 

İki ülkenin de birbirine elektrik alış-satışı vardır ve birbirini tamamlamaktadırlar. Bu kapasiteyi daha da artırmak geliştirmek istiyoruz. Özellikle somut sonuç odaklı çalışacağız. İki ülkenin de beraberce büyümesine enerji sektörü olarak katkı koyacağımız kanaatindeyim."

Bakan Yıldız da doğalgaz hattı projesinde yer alacak Türk şirketinin bir hukuk çerçevesinde tayin edileceğini kaydederek, hem doğal gazda hem de elektrikte iletim hattı bağlantıları üzerinden değerlendirmeler yapıldığını kaydetti. Yıldız, “Doğalgazda yaklaşık 114 kilometrelik doğal gaz hattı inşa, elektrikte de minimum 600 megavatlık iletim söz konusu. Bunun 1300-1400 megavatlara çıkartılması da fiili olarak mümkün. Bu bize yetmez, daha fazlasını yapmamız lazım. Bununla alakalı keşifler teknik fizibiliteler önümüzde süreçte tamamlanacaktır.” dedi.

“2 YIL İÇİNDE İLK GAZ TEDARİKİ GELECEK”

Dragomir Stoynev ise doğalgaz tedarikini çeşitlendirmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'den gelecek hattın bu çeşitlendirmenin önemli bir parçası olacağını ifade eden Stoynev, bu bağlantının yakın gelecekte kurulmasına dair önemli bir noktaya geldiklerini ve bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Stoynev, basın mensuplarının doğalgaz projesine ilişkin soruları üzerine, projenin maliyetinin teknik çalışmalar sonunda belirleneceğini, ancak fiyatın makul ve sıkıntı yaratmayacak bir düzeyde olacağını düşündüklerini belirtti. Stoynev, "Gelişmeler istediğimiz doğrultuda devam ederse 2 yıl içinde ilk gaz tedarikleri gelecek" dedi.

Elektrik alışverişinde Türkiye'de ortak bir şirket kurulabileceğini dile getiren Yıldız, böylece elektrik alışverişinin kolaylaştırılabileceğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler