1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye doğal gaz dağıtımına 26,84 milyar TL yatırım yaptı

Türkiye doğal gaz dağıtımına 26,84 milyar TL yatırım yaptı

Türkiye genelinde 2020 yılı sonu itibarıyla doğal gaz dağıtımına yatırım tutarı 26,84 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye doğal gaz dağıtımına 26,84 milyar TL yatırım yaptı

Enerji Günlüğü - Türkiye genelinde 2020 yılı sonu itibarıyla doğal gaz dağıtımına yatırım tutarı 26,84 milyar TL’ye ulaştı.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu, doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından yatırımlar sonucunda Türkiye genelinde 2020 yıl sonu itibarıyla toplam yatırım tutarının 26,84 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. 

Açıklamaya göre, doğal gaz arzı sağlanmış toplam ilçe ve belde sayısı 589’a ulaşırken, toplam dağıtım şebekesi uzunluğu da 153 bin km’ye ulaştı. Ayrıca, toplam doğal gaz tüketici (abone + serbest tüketici) sayısı 17,2 milyona, doğal gazdan yararlanan nüfus da tahmini 54,5 milyona ulaştı. 

YENİ YATIRIM KARARLARI ALINDI

2020 yılında 39 ilçe ve beldeye doğal gaz arzı sağlandığı belirtilen açıklamada, doğal gaz kullanılmayan diğer ilçe ve beldelere de doğal gaz ulaştırılması amacıyla belirli programlar dâhilinde yatırımların yapılmaya devam edildiği kaydedildi. Bu kapsamda son olarak Eskişehir’in Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçeleri, Elazığ’ın Sivrice ilçesi ve Çanakkale’nin Çardak beldesinin doğal gaz dağıtım bölgesi lisans kapsamına dahil edilerek yatırım programına alındığı bilgisi paylaşıldı.

YATIRIM SÜREÇLERİ KOLAYLAŞACAK

Bu süreçte EPDK’dan önemli bir adım daha atıldığı ve bu adımla yatırım süreçleri kolaylaşacak, doğal gaz daha fazla ilçeye daha hızlı ulaşacağı belirtilen açıklamada, atılan adımlar şöyle sıralandı:

“*Yeni dönemde ilçelerin dağıtım lisans bölgesi dışında olma kriteri kaldırıldı. Artık lisans kapsamı içindeki ilçelerin de nüfus kriterini sağlaması halinde yatırım programına alınabilmesi sağlandı.

*Şehir besleme hatlarının yapım prosedürü kolaylaştırıldı. Daha önce şehir besleme hattı yatırımlarının BOTAŞ tarafından münhasıran veya BOTAŞ ile ilgili dağıtım şirketi tarafından müştereken yapılması düzenlenmişken, Cumhurbaşkanı Kararı’nda bu yatırımların ya BOTAŞ ya da ilgili dağıtım şirketi tarafından münhasıran gerçekleştirilmesi hükmü getirildi. Böylece “müşterek yapım uygulaması yürürlükten kaldırılarak” yatırımların daha da hızlandırılması sağlanmış oldu. 

*Şehir besleme hattını kimin yapacağını EPDK’nın belirlemesi hükmü getirildi. Daha önce şehir besleme hatlarının nasıl yapılacağının belirlenmesi konusunda açık bir düzenleme yokken 2952 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda EPDK’ya bu konuda açık bir yetki verilmişti. EPDK aldığı son kararla; yatırımların kim tarafından yapılacağına ilişkin mesafe kriterini 5 km olarak belirledi. 5 km üzerindeki ilçelerde BOTAŞ, 5 km ve altındaki ilçelerde ise dağıtım şirketleri şehir besleme hattı yatırımı yapacak.

*Ayrıca nüfus verilerinin temin edilmesi prosedürü değiştirildi. Nüfus verileri doğal gaz arz sürecinde büyük önem taşıyor. Daha önceki mevzuatta nüfus verilerinin Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilmesi hükmü olmasına rağmen uygulamada bazı durumlarda TÜİK veya diğer resmi kurumların verilerine göre işlem yapılmak durumunda kalınıyor, bu durum yatırım sürecinin de uzamasına sebep oluyordu. 2953 s. Cumhurbaşkanı Kararı’nda kurum ismi belirtilmeden “nüfus verilerinin ilgili kurum/kuruluşlardan temin edilmesi” hükmü getirildi ve yatırım süreçlerinde zaman kaybının da önünü geçilmiş oldu.”  

 

Önceki ve Sonraki Haberler