1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye, doğalgazda "al ya da öde" şartlarından kurtulacak

Türkiye, doğalgazda "al ya da öde" şartlarından kurtulacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz tedarik ettiği ülkelerle BOTAŞ'ın yaptığı anlaşmalarda yer...

Türkiye, doğalgazda "al ya da öde" şartlarından kurtulacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz tedarik ettiği ülkelerle BOTAŞ'ın yaptığı anlaşmalarda yer alan "al ya da öde" şartından, en geç 2014 yılında tümüyle kurtulmayı hedeflediğini belirterek "Biz bunu da başarırız" dedi.
Taner Yıldız, İstanbul'da düzenlenen Yeşil İş Konferansı sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz tedarikçisi ülkelerle yaptığı anlaşmalarda yer alan "al ya da öde" şartından önümüzdeki iki yıl içinde tümüyle kurtulmayı hedeflediğini söyledi. Özel sektörün Rus enerji devi Gazprom'la gaz alım kontratları yaparak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na ibraz ettiğini hatırlataan Yıldız, "O süreçte artık herhangi bir problem görmüyoruz. Gazprom ile anlaşan firmaların gelip kontratlarını ibraz etmeleri halinde o süreç tamamlanacaktır" dedi. Böylece "al ya da öde" şartıyla alakalı, Rusya Federasyonu'nun 2012 yılındaki bütün miktarlarının sıfırlanmış olacağını belirten Yıldız, bunu Türkiye açısından çok ciddi bir artı olarak değerlendirdi.
Bu aşamadan sonra özel sektörün gaz alımlarının başlayacağını anlatan Bakan Yıldız, "Bundan sonraki hedefimiz 2013 yılında İran'daki 'al ya da öde'leri bitirmek. 2013 ya da 2014 yılında gerek Azerbaycan gerekse İran'ın bütün 'al ya da öde'lerini sıfırlamaktır. Biz bunu da başarırız" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler