1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye doğalgazda Avrupa ikincisi

Türkiye doğalgazda Avrupa ikincisi

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin 49.6 milyon kişi ile Avrupa’da İtalya’dan sonra en fazla doğalgaz kullanıcısı bulunan...

Türkiye doğalgazda Avrupa ikincisi

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin 49.6 milyon kişi ile Avrupa’da İtalya’dan sonra en fazla doğalgaz kullanıcısı bulunan ülke unvanını elde etti.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, yaptığı açıklamada Türkiye’de doğalgaz dağıtım sektörü yatırımlarıyla doğal gaz kullanan nüfusun hızla arttığını belirtti. Genişleme yatırımları ile Türkiye nüfusunun yüzde 61’inin doğalgaz kullanır hale geldiğini kaydeden Arslan “Bu rakam Almanya’da yüzde 51, Fransa’da yüzde 37 düzeyinde. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede (EU-28) toplam 230 Milyon doğalgaz kullanıcısı var. AB üyesi ülkelerde doğalgaz kullanıcı sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 45” dedi. 

Türkiye’nin 2017 yıl sonu itibariyle 49.6 milyon doğalgaz kullanan nüfus ile Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeyi geride bıraktığını vurgulayan Arslan, “Avrupa Birliği ülkeleri arasında yapılan sıralamada Türkiye, İtalya’dan sonra (İtalya: 53,3 milyon kullanıcı) en fazla doğal gaz kullanıcısı bulunan ülkeler listesinde ikinci sırada yer alıyor. 2018 yılında genişleme çalışmaları kapsamında yapılacak 700 milyon liralık yatırımla 98 ilçe ve beldeye doğal gaz arzı hedefleniyor. Bu yatırımların sonucunda doğalgaz dağıtım hizmetinin ulaştığı toplam nüfus 64.5 milyon kişiye ulaşacak. Bu rakamlar ülkemizin enerjiye ulaşım imkanı anlamında geçtiğimiz 15 yılda büyük bir aşama kaydettiğini gösteriyor. Türkiye doğal gaz kullanımında birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı” diye konuştu. 

GAZBİR verilerine göre 2017 yıl sonu itibariyle Türkiye’de doğalgaz dağıtım hizmetinin ulaştığı nüfus 2.4 milyon kişi artarak 61.9 milyona ulaştı. Doğalgaz dağıtım şirketleri gerçekleştirdikleri yatırım hamlesiyle nüfusun yüzde 76’sına ulaşmış durumda. 

2017 yılında Türkiye’de 13,6 milyon konut abonesi tarafından 13.3 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Doğalgaz yerine kömür ve diğer yakıtların tercih edildiği evlerde 2017 yılında Türkiye konut kaynaklı karbon salımı 66.3 milyon ton. 2017 yılında doğalgaz kullanan bir hanenin ortalama karbon salımı değeri 2.2 ton. Doğalgaz yerine kömür ve diğer yakıtlar tercih edilseydi hane başı karbon salımı ortalama 4,3 ton civarında olacaktı. Doğalgaz kullanımıyla hane başı yüzde 50 daha az karbon salımı sağlanıyor. 

Konutlarda kömür yerine doğal gaz kullanımı ile 2017 yılında konutlarda 30.4 milyon ton Karbon salımı tasarrufu sağlandı. Bu değer 1,8 milyon hektar ormanın temizleyebileceği karbon miktarına eşit. 

Önceki ve Sonraki Haberler