1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumunda

Türkiye en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumunda

Enerji Günlüğü - Schneider Electric Veri Merkezlerinden Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Paul Francois Cattier, Türkiye’nin şu an için en az enerjiyle...

Türkiye en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumunda

Enerji Günlüğü - Schneider Electric Veri Merkezlerinden Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Paul Francois Cattier, Türkiye’nin şu an için en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumunda olduğunu ve bunun için de enerji verimliliğinin şart olduğunu söyledi.

Elektrik tesisat malzemelerialanında faaliyet gösteren ve yenilikçi entegre çözümler sunan Schneider Electric, enerji yönetim sistemleri, akıllı güç dağıtım şebekeleri, yazılım çözümleri, bina enerji güvenliği konularında Türkiye’de pazar payını geliştirmeyi hedefliyor.

Paul Francois Cattier, Türkiye’nin cari açığının önemli bir bölümünü enerjinin oluşturduğuna ve CO2 emisyonunu yarı yarıya indirmesi gerektiğine dikkat çekerek, en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumunda olduğunu ve bunun için de enerji verimliliğinin şart olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü olarak, Schneider Electric tarafından 16 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen Power to the Cloud Konferansı için Türkiye’de bulunan Schneider Electric Veri Merkezlerinden Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Paul Francois Cattier’e projelerini, hedeflerini sorduk.

Enerji verimliliği neden ekonomi için önemli? Bu konuyla ilgili geleceğe yönelik perspektifiniz nedir?

Bugün, dünya genelinde orta sınıfa yükselen 2 milyar kişi bulunuyor. Bu durum, elektrikli cihazlar, telefon, bilgisayar ve otomotiv satışları nedeniyle global enerji talebini oldukça hızlı bir şekilde yükseltiyor. Sadece elektrik tüketiminin 2050 yılına gelmeden, henüz 2030 yılında iki katına çıkması bekleniyor. Bu durumun da enerji fiyatlarını son derece büyük bir baskı altına sokacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda, başka bir önemli sorunsa iklim krizini önlemek için CO2 (karbondioksit) emisyonunun yarı yarıya indirilmesi gerekiyor.

Elbette yenilenebilir enerji veya düşük karbon emisyonlu yanıcı maddeler kullanabiliriz, ama bu yeterli olmayacaktır. Enerji tüketimini ekonomik büyümeden ayırabilmemiz için yeni bir enerji paradigmasına girmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmenin tek yolu ise enerji tasarrufu sağlayarak daha az enerjiyle maksimum verim sağlamaktan geçiyor.

Enerji verimliliği sayesinde şirketler, enerji maliyetlerini yükseltmeden ve kendilerini etkileyebilecek global iklim krizi sınırları dahilinde, kendi ekonomilerini büyütebilirler.

Enerji verimliliği konusunda Schneider Electric'in en önemli çözümleri nelerdir? Neden?

Schneider Electric'in enerji verimliliği konusundaki kritik çözümleri, genellikle enerjinin kullanım süreciyle bağlantılı olması nedeniyle farklı alanlarda uygulanabiliyor.

Fabrikalar, hastaneler, kompleks ofis binaları, konutlar veya veri merkezleri için farklı çözümlerimiz mevcut. Potansiyel verimlilik alanlarını belirlemek üzere insanların enerjinin nerede, ne kadar tüketildiğini anlamasına yardımcı olacak bir enerji yönetimi yazılımı sağladığımızı da eklemek isterim. Yöneticiler ve yetkililer, bu çözümlerin enerji üzerindeki etkisini gördüklerinde uygulama yöntemlerini hızlı bir şekilde değiştirebiliyorlar.

Ayrıca, enerji kullanımı çeşidine bağlı olarak, önemli verimlilik sağlayan çözümler de mevcut. Örneğin; birçok ekipmanda kullanılan elektrikli motorlar için hızlı sürüş (%50'ye varan enerji tasarrufu) veya soğutma enerjisi maliyetini en aza indirmek için veri merkezinde sıcak geçit kapsama gibi çözümler bulunuyor (%30'a varan enerji tasarrufu).

Soğutma çözümlerinde enerji verimliliği nasıl ve bunlar ne kadar arttırılabilir?

Bir veri merkezini inşa etmenin sıradan yöntemi, veri merkezini sadece yüksek güvenilirlik kriterine göre tasarlamaktır. Bu kriter, geçmişte pek çok veri merkezinin tasarımını verimli hale getirmediği gibi, ortalama olarak 2 Güç Kullanım Verimliliği (PUE) (1 KW/H IT ekipmanı çalışması için 2 KW/H enerji tüketimi) gerçekleştiriyor.

Schneider Electric olarak, son derece güvenilir olurken enerji tüketiminde de verimli olunabileceğini kanıtlıyoruz. Veri Merkezinin 1.3 PUE kapasite ile inşa edilebileceği fikrini on yıl önce sunduk ve kısa bir süre önce de bunu serbest soğutma teknolojisi ile 1.1 PUE'nin altına indirmeyi başardık.

1 megawatın veri merkezi üzerindeki etkisini düşünürsek, bu 500 metrekarelik bir odada her yıl 1 milyon Avro civarında bir elektrik tüketimi anlamına geliyor. PUE'nin 2'den 1.1'e indirilmesiyse elektrik faturasını yarı yarıya azaltacak demek oluyor. Daha açık bir şekilde, şirket her yıl yarım milyon Avro tasarruf edecektir.

Ayrıca, bu yeni teknolojilerle eski veri merkezlerini de çok daha verimli bir hale getirebiliyoruz.

Türkiye'de enerji verimliliği konusunda kimleri çözüm ortağı olarak seçtiniz ve verimlilik oranı nedir?

Schneider Electric olarak, neredeyse her segmentte farklı müşterilerle çözüm ortaklığımız var. Bu nedenle ister endüstriyel tesis, ister bir hastane, ofis, konut, havaalanı veya veri merkezi olsun, her mekan için bir enerji verimliliği çözümümüz mevcut bulunuyor.

Türkiye'de sunmakta olduğumuz temel çözümler arasında enerji verimliliği denetimleri, performans sözleşmesi aracılığıyla projelerin uygulanması, uzaktan enerji takip sistemleri, enerji yönetimi danışmanlığı, yerinde enerji takip sistemleri, motor verimliliğini arttırmak için değişken hızlı sürücüler, endüstriyel otomasyon sistemleri, bina otomasyon sistemleri ve çevreci çözümler bulunmaktadır.

Bu çözümler dikkate alındığında, yıllık 91 milyon TL'lik bir enerji verimliliği ve yılda yaklaşık 460 ton daha az CO2 emisyonu sağlandığını söyleyebiliriz.

Şirketlere personelin enerji verimliliği konusunda bilinç sahibi olmasına yönelik sunmakta olduğunuz hizmetler var mıdır?

Global tecrübelerimiz ve enerji yönetimi yazılımımıza dayanarak, şirketlerin her iki tarafta önemli verimlilikler elde etmelerine yardımcı olacak hizmetler geliştirdik.

İlk olarak, enerji tüketimlerine yönelik gerçekleştirmiş olduğumuz ölçümlerin sonuçlarına dayanarak, daha az enerji tüketmeleri için daha etkin süreçlere ve davranışlara sahip olmalarına yardımcı olduk. Talep tarafında daha fazla verimliliğe sahip olmalarına yardımcı olduk.

Arz tarafında ise enerjiyi nerede ve hangi şekilde kullandıklarına dayanarak pazardan daha iyi enerji almalarına yardımcı olacak hizmetler geliştirdik. Böylece, enerjiyi daha iyi ve daha ekonomik şekillerde almaları sağlanıyor.

Ayrıca, enerji verimliliği ve enerji verimliliği çözümleri konusunda personelin bilincini arttırmak için Schneider Electric Enerji Üniversitesi de kişileri eğitiyor. Kursta başarılı olan kişilere ise sertifika veriyor. Tüm dünyada 350 bini aşkın, Türkiye’de ise 4 binin üzerinde kişiyi enerji verimliliği konusunda eğiten Enerji Üniversitesi’ne www.myenergyuniversity.com adresinden ulaşılabiliyor.

Enerji verimliliği konusunda İstanbul ve/veya Türkiye için gözlemleriniz ve tavsiyeleriniz var mıdır?

Öncelikle, İstanbul’un nüfusu da Türkiye’nin nüfusu da çok hızlı bir artış içinde. Buna karşılık tüketici çözümleri de artıyor ve artık çok daha etkin çözümler sağlayan enerji verimliliği çözümleri var. Enerjiye olan talep de son derece hızlı bir artış gösteriyor. Ancak, enerji konusu hala Türkiye’nin cari açığının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Öte yandan iklim krizini önlemek için CO2 emisyonunu yarı yarıya indirmeniz gerekiyor. Türkiye şu an için en az enerjiyle daha fazlasını yapmak durumundadır. Bunun için de enerji verimliliği şart.

Türkiye'de enerji verimliliği kanunları ve yönetmelikleri mevcut. Bu hukuksal düzenlemelerin amacı, enerji kaynaklarını ve enerjiyi kullanmada verimliliği artırmak, atıktan kaçınmak, enerjinin ekonomi üzerindeki yükünü azaltmak ve çevreyi korumaktır. Ancak, daha fazla gönüllü enerji verimliliği projeleri sağlamamız ve bunların gerçekleşmesini desteklememiz gerekiyor.

Yerel yönetmeliklerle uyumlu yeni finansal modellere de yatırım yapılıyor ve iyileştiriliyor. Akıllı şehirler, akıllı teknolojik çözümler de Türkiye için uygulanabilecek çözümler arasındadır. Ayrıca, farkındalığı arttırmak ve daha fazla bilinç sahibi olunmasını sağlamak için eğitim çok önemli bir role sahiptir.

Önceki ve Sonraki Haberler