1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye enerji sektörü 2017’de hareketliliğini artırdı

Türkiye enerji sektörü 2017’de hareketliliğini artırdı

Enerji Günlüğü - Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemleri 2017’de yüzde 72 artışla 3,45 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin...

Türkiye enerji sektörü 2017’de hareketliliğini artırdı

Enerji Günlüğü - Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemleri 2017’de yüzde 72 artışla 3,45 milyar dolara yükseldi. 

Türkiye’nin denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC Türkiye, enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinin geride bıraktığımız 2017 yılında yüzde 72 artış kaydettiğini açıkladı. PwC Türkiye’nin, Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini analiz ettiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2017 raporuna göre geçen yıl enerji sektöründe birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değeri 3,45 milyar dolara yükseldi. 

SON 4 YILDIR İLK KEZ İŞLEMLER ARTTI

Rapora göre, 2017 yılında 30’u elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım, 3’ü de petrol ve doğalgaz arama, üretim ve depolama ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde olmak üzere, toplam 33 işlem gerçekleştirildi. 2013 yılından beri aşağı yönlü seyir izleyen toplam işlem değeri 2017’de tekrar yükselişe geçti. Bu kapsamda, önceki yıl ulaşılan 2 milyar dolarlık işlem değeri, 2017’de %72 oranında artarak 3,45 milyar dolara yükseldi. 

Son 10 yıla bakıldığında ise toplam 345 işlem gerçekleştirildi bu işlemlerin yarattığı toplam işlem değeri 46,4 milyar dolara ulaştı. 

PO’NUN SATIŞI BELİRLEYİCİ OLDU

Petrol Ofisi’nin uzun süredir beklenen satışı, 2017’de ilk sıraya yerleşti 2017’de, petrol ve doğalgaz arama, üretim ve depolama ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde açıklanan 1,45 milyar dolar değerindeki 3 adet birleşme ve satın alma işlemi, 33 işlemin toplam değerinin %42’sine tekabül etti. Bu değerin tamamı, Petrol Ofisi’nin Vitol’e satılmasıyla sağlandı. 

İŞLEMLERDE YABANCI YATIRIMCI PAYI ARTTI

Yabancı yatırımcıların dahil olduğu işlemlerin 2016’da %7’de kalan payı, bu satışla birlikte 2017 yılında %51’e yükseldi. Rapora göre, 2017 yılında toplam hacmin %58’ini oluştuğu elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım sektörlerinde ise toplam 2 milyar dolar değerinde 30 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirildi. Bu sektör grubundaki en büyük işlem Osmangazi EDAŞ ve EPSAŞ’ın 360 milyon dolara Zorlu Holding’e satışı olurken, yenilenebilir enerji üretim şirketi satışları da hacmin ve işlem sayısının önemli bir kısmını teşkil etti. 

ÖZELLEŞTİRMELER İŞLEMLERİN YARISINI OLUŞTURDU

Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, “Ülkemizde son 10 yılda, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde liberalleşme yönünde atılan adımların yanı sıra, enerji sektöründeki yapısal değişimin altında yatan en önemli etken artan enerji talebi oldu. 2008 yılından bu yana toplam elektrik talebi %46 artarak 2017 yılında tahmini 290 milyar kWh’a ulaştı. Aynı dönemde, elektrik üretim ve dağıtımı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi, 27,5 milyar dolarlık hacmiyle birleşme ve satın alma işlemlerinin yarıdan fazlasını oluşturdu. Özellikle son senelerde YEKDEM fiyatlarının göreceli olarak daha makul seviyelere gelmesiyle, yenilenebilir enerji piyasasında gerçekleşen işlem sayısı son 10 senedeki toplam sayının %60’ına yaklaştı. Akaryakıt sektöründeki en belirleyici gelişme ise uzun dönemli intifa sözleşmelerinin sona ermesi oldu. Öte yandan, bu dönemde tamamlanan tüm işlemlerdeki yabancı payı ise %32 de sınırlı kaldı.” dedi. 

2018 BEKLENTİLERİ

Alioğlu, PwC Türkiye’nin 2018 ile ilgili beklentilerini ise “Enerji sektöründeki işlem hacminde, doğalgaz tedarik piyasasındaki belirsizliklerin yanı sıra, Türkiye ekonomisine duyulan güven, Türk Lirası’ndaki toparlanma ve siyasi istikrar gibi unsurlar da önemli rol oynayacak. Özelleştirme listesindeki termik santral sayısının da azalmasıyla elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım cephesindeki hacmin belirleyicisi yenilenebilir enerji segmenti olmaya devam edecek” sözleriyle özetledi. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler