1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye halkı elektrik faturalarına çareyi yenilenebilirde görüyor

Türkiye halkı elektrik faturalarına çareyi yenilenebilirde görüyor

Türkiye’de halkın %69’u kömür, doğalgaz ve petrol yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilirse elektrik faturalarının düşeceğini düşünüyor.

Türkiye halkı elektrik faturalarına çareyi yenilenebilirde görüyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 5 kişiden 4’ü Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmasından dolayı endişe duyuyor ve toplumun yarısı çare olarak gördükleri güneş ve rüzgâr enerjisi kullanmak için faturasında belli bir oranda artışa razı.

KONDA Araştırma ve Temiz Enerji Vakfı enerji üretimi ve elektrik tüketimi konusunda toplum algısını ölçen kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. . Türkiye çapında 2510 kişiyle yapılan araştırmada, toplumun yüzde 55’i Türkiye’nin enerji konusundaki en önemli sorununun dışa bağımlılık olduğunu söylerken, toplumun yüzde 56’sı bu bağımlılığın önüne geçmek için öncelikli olarak güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerektiğini düşünüyor. Ayrıca toplumun yarısı güneş ve rüzgâr enerjisi kullanmak için faturasında belli bir oranda artışa razı.

Yine toplumun yüzde 69’u kömür, doğalgaz ve petrol yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilirse elektrik faturalarının düşeceğini düşünüyor.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK ENDİŞE KAYNAĞI

Toplum Türkiye’de enerji konusundaki en büyük sorunu yüzde 55 oranla enerjide dışa bağımlılık olarak tanımlarken, eğitim seviyesi ve hane geliri arttıkça bu oran da artış gösteriyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de her 5 kişiden 4’ü Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmasından dolayı endişe duyuyor.

Enerjinin pahalı olması ise yüzde 30 oranla ikinci büyük sorun olarak öne çıkıyor.

“HER 5 KİŞİDEN 3’Ü ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA GİDEN YOLU GÜNEŞ VE RÜZGARDA GÖRÜYOR”

Temiz Enerji Vakfı Başkanı Metin Atamer, Çalışmanın enerji konusunda Türkiye’nin problemleri ve bu problemlere çare olabilecek çözümler hakkında toplum genelinde bir mutabakat olduğunu gösterdiğini belirtti. Atamer, "Toplumda her 5 kişiden 4’ü enerjide bağımlılığı çok dert ederken, her 5 kişiden 3’ü ise bağımsızlığa giden yolu güneş ve rüzgârda görüyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemelerinin ayak sesleri gittikçe yaklaşırken, Paris Anlaşması’nı onaylayarak 2053 net-sıfır hedefi koymuş bir ülkenin kömür, doğalgaz gibi yakıtlar yerine yenilenebilir enerji için atacağı her adımın toplum tarafından tam destek göreceğini söylemek yanlış olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler