1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye iklim değişikliğinde dünyadan daha iyimser

Türkiye iklim değişikliğinde dünyadan daha iyimser

İstanbul’daki su kıtlığı, yükselen sıcaklıklar ve orman yangınlarıyla birlikte Türkiye’deki en büyük sorunun iklim değişikliği olduğu kaydedildi.

Türkiye iklim değişikliğinde dünyadan daha iyimser

Enerji Günlüğü - Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 65,2’si iklim değişikliğinin en büyük sorun olduğunu düşünüyor. İklim endişesi, enflasyon ve sığınmacı sorunu gibi diğer sorunları geride bırakarak ilk sıraya çıkıyor. 

Türkiye'nin iklim manzarası hızla değişirken yükselen sıcaklıklar ve aşırı hava olayları artıyor. Yakın zamanda yaşanan orman yangınları, iklim eylemine acil bir ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, gelecekteki sıcak dalgaların daha ciddi hale geleceğini vurguluyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde su kıtlığı da bunun bir sonucu olarak göze çarpıyor. BM İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli, Türkiye'nin çölleşmeye karşı hassasiyetini vurguluyor ve ülkenin yüzey alanının %60'ının risk altında olduğunu söylüyor.

Global teknoloji şirketi Epson’un 2021 yılından bu yana hazırladığı İklim Gerçekliği Barometresi’nin 30.000'den fazla kişiyle düzenlenen 2023 sonuçları açıklandı. Ankete göre İstanbul’daki su kıtlığı, yükselen sıcaklıklar ve orman yangınlarıyla birlikte Türkiye’deki en büyük sorunun iklim değişikliği olduğu ortaya çıktı. Ankete göre Türkiye’de insanların yüzde 65,2’si iklim değişikliğinin en büyük sorun olduğunu düşünüyor. Yüzde 49,5’ine göre yükselen fiyatlar, yüzde 42,8’ine göre ise sığınmacı sorunu en önemli sorun olarak görünüyor. 

TÜRKİYE DÜNYADAN DAHA İYİMSER

Türkiye'deki insanların %44.9'u, bir iklim felaketini kendi yaşamları boyunca önleyebileceğimize dair iyimserler ve bu oran, küresel ortalama olan %47'nin altında görünüyor. Türkiye'deki insanların %31.9'u, bir iklim felaketini kendi yaşamları boyunca önleyemeyeceğine dair kötümserler. Bu oran, küresel ortalama olan %26.6'nın üzerinde çıkıyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler