1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye iklim hedeflerine uzak

Türkiye iklim hedeflerine uzak

Türkiye, yüzyılın sonuna kadar 5°C’den daha yüksek ısınmayla neden olacak iklim politikalarıyla iklim hedeflerinde geride kalan ülkeler arasında yer alıyor. 

Türkiye iklim hedeflerine uzak

Enerji Günlüğü - Türkiye, Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve İran ile birlikte, yüzyılın sonuna kadar 5°C’den daha yüksek ısınmayla neden olacak iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Farklı ülkelerin iklim hedeflerini değerlendiren Paris Equity Checker (PEC) tarafından hazırlanan güncel çalışma, ülkelerin taahhüt ettikleri Ulusal Katkı Beyanları doğrultusunda dünyanın kaç derecelik ısınmaya doğru gittiğini ortaya koyuyor. COP27'nin ardından Paris Equity Checker tarafından hazırlanan son haritaya göre, Türkiye, Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve İran ile birlikte, yüzyılın sonuna kadar 5°C’den daha yüksek ısınmayla neden olacak iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

pec-turkiye-iklim-001.jpg

YOKSUL ÜLKELERİN ÇOĞU HEDEFLE UYUMLU İLERLİYOR

Değerlendirmeye göre, Rusya, Çin, Tayland, Vietnam ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çoğu ülke benzeri orta gelirli ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları ciddi bir çaba eksikliği gösteriyor. Öte yandan Dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunluğu 1,5°C sınırını karşılama yolunda ilerliyor, ancak yeterli düzeyde mali destek olmadan 2020'ler ve 2030'lar boyunca karbon yoğun kalkınma yollarını izleyebilir ve "şu anda adil" 2030 hedeflerinden sonra adil emisyon seviyelerini aşabilirler.

Yine, özellikle ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya 2.1°C- 3,4°C ısınma aralığına uygun planlar üzerinde çalışıyorlar.

 

Önceki ve Sonraki Haberler