1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye iklimde statü değişikliği istiyor

Türkiye iklimde statü değişikliği istiyor

Enerji Günlüğü - Paris'teki İklim Zirvesi müzakerelerine katılan Türkiye delegasyonunun, Zirve Sonuç Metni'nde Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında...

Türkiye iklimde statü değişikliği istiyor

Enerji Günlüğü - Paris'teki İklim Zirvesi müzakerelerine katılan Türkiye delegasyonunun, Zirve Sonuç Metni'nde Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında yer alması için çabaladığı belirtiliyor.

Türkiye, geçmişte imzalanan Kyoto Protokolü'nde gelişmiş ülke statüsü ile yer bulmuştu. Ancak Paris'te devam eden iklim değişikliği müzakereleri sonucunda ortaya çıkacak metinde Ankara kendisine farklı bir statü istiyor.

Yaklaşık 150 kişiden oluşan resmi Türkiye delegasyonununun, Paris'teki iklim müzakereleri sırasında Türkiye'nin gelişmiş ülkeler yerine gelişmekte olan ülkeler arasında gösterilmesi yönünde çaba harcatdıkları belirtiliyor.

Ankara'nın bu yaklaşımının nedeni, iklim değişikliğiyle mücadelede gelişmiş ülkelere daha ağır yükümlülükler getirilmesi. Uzmanlara göre, Kyoto Protokolü’ne göre gelişmiş ülke statüsünde bulunması Türkiye'nin şimdiye kadar tüm zirvelerde sessiz kalmasının ana nedeni.

Paris İklim Müzakereleri'nde Türkiye’ye dair en çok eleştirilen konuların başında kömüre dayalı enerji politikaları ve zayıf hedefli hazırlanan karbon salımını azaltma (INDC) hedefinin "düşük" tutulması yer alıyor.

Küresel fosil yakıt üretimindeki payı bindelerle ifade edilse de, iklim aktivistlerinin Türkiye'nin karbon salımı azalma hedefinde çıtayı aşağıda tuttuğunu düşünüyor. Zirve'nin ilk haftasındaki günlerden birinde Türkiy'nin "günün fosili" ödülüne layık bulunması da bundan kaynaklandı.

...

Önceki ve Sonraki Haberler