1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye indirimli Rus petrolü ile tasarruf etti

Türkiye indirimli Rus petrolü ile tasarruf etti

Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak 2023 enerji faturasında yaklaşık 2 milyar dolarlık tasarruf sağladığı kaydedildi.

Türkiye indirimli Rus petrolü ile tasarruf etti

Enerji Günlüğü - Reuters'ın hesaplamalarına göre Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak 2023 enerji faturasında yaklaşık 2 milyar dolarlık tasarruf sağladı.

KASIM’DA RUS PETROLÜ İTHALATI REKOR KIRDI

Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı Kasım 2023'te tüm zamanların rekor seviyesine yükselerek günlük 400 bin varile çıktı ve Rusya'nın toplam deniz yoluyla petrol ihracatının yaklaşık %14'ünü oluşturdu.

AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararları, 5 Aralık 2022'de uygulamaya girmişti. Bu kapsamda Rus petrolünün, üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler, bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamıyor. Söz konusu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün, tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler