1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye- Irak enerji anlaşmaları ve kapsamı

Türkiye- Irak enerji anlaşmaları ve kapsamı

Enerji Günlüğü - Başbakan Erdoğan ile K.Irak Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani arasında yapılan görüşmede imzalanan altı adet protokolün ayrıntıları...

Türkiye- Irak enerji anlaşmaları ve kapsamı

Enerji Günlüğü - Başbakan Erdoğan ile K.Irak Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani arasında yapılan görüşmede imzalanan altı adet protokolün ayrıntıları belli oldu.

Reuters’ın haberine göre, İmzalanan anlaşmalarla Turkish Enerji Company K.Irak'ta petrol ve gaz sahalarında arama yapacak, TEC altı sahada ABD'li Exxon Mobil ile çalışacak, Türkiye Bağdat'ın hassasiyetlerine dikkat edecek ve K.Irak'ın ihraç edeceği petrolden elde edilen gelir emanet hesapta tutulabilecek.

TEC KUZEY IRAK'TA ALTI SAHADA PETROL VE GAZ ARAYACAK

Bir kaynak, sözleşmeler kapsamında Turkish Energy Company'nin (TEC) Kuzey Irak'ta altı sahada petrol ve gaz aramaları yapacağını belirterek, "Altı sahayla ilgili olarak ise Exxon Mobil ile ortak yapılacak. Burada TEC'in her bir saha için değişik oranlarda payı olacak" dedi.

EMANET HESAP

Kaynaklar, Kuzey Irak'ın ihraç edeceği petrolün parasının Türkiye'de bir kamu bankasında açılacak hesapta tutulması ve ardından harcamaların düşülmesinin ardından kalan tutarın, payların bölüşümü konusunda Bağdat ve Erbil arasında mutabakat sağlanana kadar tutarın bloke edilmesinin önerildiğini ve bu sistemin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu belirtiyorlar. Ancak Türkiye'nin yaptığı bu öneriye henüz Bağdat olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi.

Bu hafta Ankara'da imzalanan sözleşmelerin yanı sıra emanet hesap sisteminin de çalışmasını kapsayan protokole de imza atıldı.

BAĞDAT'IN TEPKİSİ

Öte yandan Irak hükümeti, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile petrol ihracat anlaşması imzalamadığı için memnun olduğunu çünkü Kürt yönetiminin tek başına petrol ihracının yasa dışı olacağını belirtti.

Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, "Irak sınırları içindeki petrol ve doğalgaz tüm Iraklıların malıdır" denildi ve Kürt yönetimi ile yapılacak bir anlaşmanın "Irak'ın ulusal egemenliğinin ihlali" olacağı belirtildi.

KUZEY IRAK İLE ALTI ANLAŞMA İMZALANDI

Önceki ve Sonraki Haberler