1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye: Kıbrıs’ın doğal kaynakları her iki halka aittir

Türkiye: Kıbrıs’ın doğal kaynakları her iki halka aittir

Enerji Günlüğü – Türkiye Dışişleri Bakanlığı tek taraflı doğalgaz arama ve çıkarma çalışmalarını yürüten Rum Yönetiminin TPAO’nun faaliyetlerine...

Türkiye: Kıbrıs’ın doğal kaynakları her iki halka aittir

Enerji Günlüğü – Türkiye Dışişleri Bakanlığı tek taraflı doğalgaz arama ve çıkarma çalışmalarını yürüten Rum Yönetiminin TPAO’nun faaliyetlerine BM nezdinde itirazınınkabul edilemez olduğunu belirterek,kapsamlı çözüme ulaşana kadar hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinin karşılıklı mutabakatla belirlenecek ortak bir zeminde yürütülmesi yönünde katkı koymaya davet etti.

Dışişleri Bakanlığı Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Anlaşması hakkında bir basın açıklaması yayınlayarak, Kıbrıslı Türklerin haklarını gözardı ederek, hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerine, ısrarla devam eden Rum Yönetiminin tek taraflı faaliyetlere ara vermek bir yana, uluslarararası şirketlerle yeni sondaj faaliyetlerine başlanacağını duyurmasının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından TPAO’ya verilen ruhsat sahalarında yürütülen sismik araştırma faaliyetlerine de BM nezdinde itiraz etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakanlık GKRY’yi bir kez daha, Ada’da kalıcı ve kapsamlı bir çözümün temin edilmesi yönünde yapıcı adımlar atmaya ve kapsamlı çözüme ulaşana kadar hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinin karşılıklı mutabakatla belirlenecek ortak bir zeminde yürütülmesi yönünde katkı koymaya davet etti.

Bakanlık, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan “Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Hakkında Anlaşma”sına verdiği tepkinin tek yanlı bir irade beyanından öte bir anlam veya değer taşımadığını,Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının her iki halka ait olduğunu belirtti.

Açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 21 Eylül 2011 tarihinde imzalanan “Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Hakkında Anlaşma”nın tamamıyla Kıbrıs Rum tarafının 19 Eylül 2011 tarihinde Kıbrıslı Türklerin varlığını gözardı ederek sondaj faaliyetlerine başlaması üzerine, Kıbrıslı Türklerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için atılmış bir adım olduğu belirtildi. Anlaşmanın Türkiye tarafından Birleşmiş Milletlere bildirilmesi sonrasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin göstermiş olduğu tepkinin Rum Yönetimi’nin tek yanlı bir irade beyanından öte bir anlam veya değer taşımadığı ifade edildi.

ARA BÖLGEDE ORTAK 1 MAYIS MİTİNGİ DÜZENLENDİ

KKTC ve Güney Kıbrıs’tan onlarca sivil toplum örgütü ve binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Lefkoşa ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin ortak düzenlediği etkinlikte biraraya geldi.

Mitinge Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas da katıldı.

Ortak miting, KKTC’den Devrimci İşçi Sendikası Federasyonu (Dev-İş), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Güney Kıbrıs’tan ise Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (PEO) işbirliğinde düzenlendi.

BM TEMSİLCİSİ PAZAR GÜNÜ KIBRIS’A GELİYOR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı JeffreyFeltman, pazar günü adaya geliyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Feltman, pazartesi günü saat 11.00’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek. Feltman aynı gün Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile de biraraya gelecek.

3 günlük Kıbrıs ziyaretinde çeşitli temaslarda bulunacak olan Feltman, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi MüzakeresiciAndreas Mavroyannis ile de görüşecek.

Önceki ve Sonraki Haberler