1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye KKTC’yi enerjiyle ilgili 3 başlıkta destekleyecek

Türkiye KKTC’yi enerjiyle ilgili 3 başlıkta destekleyecek

KKTC, Türkiye ile imzaladığı İşbirliği Anlaşması uyarınca akaryakıt otomasyon sistemleri, enerji verimliliği ve atık yönetimi çalışmaları yapacak.

Türkiye KKTC’yi enerjiyle ilgili 3 başlıkta destekleyecek

Enerji Günlüğü - KKTC, Türkiye ile imzaladığı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında akaryakıt otomasyon sistemleri, enerji verimliliği ve atık yönetimi başlıklarında çalışmalar yapacak. 

2023 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması, 7302 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla onaylandı. 

Anlaşma uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planında yer alan reform ve eylemleri gerçekleştirmeyi ve yerel bütçe açığını azaltmayı taahhüt ediyor. 

Türkiye Cumhuriyeti ise 3.899.900.000 lirası altyapı yatırım ve reel sektör projelerine; 2300.100.000 lirası faaliyet ödeneklerine ve 2.300.000.000 lirası da savunma ödeneklerine harcanmak üzere toplam 6.400.000.000 liraya kadar hibe yardımında bulunmayı taahhüt ediyor.  

Türkiye Cumhuriyeti ayrıca cari bütçe açığına katkı amaçlı 1.600.000.000 lira; kamu sektörü için 200.000.000 lira ve reform destekleme ödeneği olarak da 1.300.000.000 lira olmak üzere toplam 3.100.000.000 lira karşılığı ABD doları kredi yardımında bulunacak. 

ENERJİYLE İLGİLİ 3 ANA BAŞLIK

Anlaşma başta KKTC’nin iç ve dış güvenliği olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapılmasını öngörüyor. Bunlar arasında KKTC’de enerji arzı güvenliği de ayrı bir başlık altında yer alıyor. İşbirliği alanlarını sıralayan listenin 4’üncü maddesinde enerji başlığı şu ifadelerle tanımlandı: “Taraflar Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve her iki ülkede de temiz enerjiye erişimin arttırılması konusundaki niyetlerini ortaya koymaktadırlar.” 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planında, KKTC’de reform yapılacak alanları bildiren listede, enerji ile ilgili olarak aşağıdaki başlıklar bulunuyor. 

  • Akaryakıt otomasyon istemi kurulumu gerçekleştirilecek. 
  • Enerji Verimliliği Yasa tasarısının hazırlanması ve yürürlüğe konulması sağlanacak. Bu kapsamda başta hane halkı ve kamu sektörü olmak üzere tasarruflu elektrik sarfiyatında tasarrufa imkan verecek tedbir ve teşvikleri içeren yasal düzenleme yapılacak. 
  • Atık yönetiminin incelenmesi ve iyi uygulama örneklerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.
Önceki ve Sonraki Haberler