1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türkiye Kuzey Kore ve İran’a nükleer ambargoyu onayladı

Türkiye Kuzey Kore ve İran’a nükleer ambargoyu onayladı

Türkiye, Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore ve İran’a yönelik nükleer ambargosu getiren kararlarını onayladı. 

Türkiye Kuzey Kore ve İran’a nükleer ambargoyu onayladı

Enerji Günlüğü - Türkiye, Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore ve İran’a yönelik nükleer ambargosu getiren kararlarını onayladı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore ile ilgili 1718/2006 sayılı ve Müteakip Kararları ile İran ile ilgili 2231/2015 sayılı Kararı’nın Uygulanması Hakkındaki 3578 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı, yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Karar uyarınca Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer faaliyetleri veya nükleer silah atma sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması veya destek verilmesi amacıyla kullanılabilecek her türlü madde, malzeme ve ekipmanın ithali, ihracı, transiti ve teknolojinin transferi yasaklandı. 

Kararla beraber kömür, ham petrol, rafine petrol ürünleri; nükleerde ve/veya füzede kullanılabilir malzeme ve parçalar; kimyasal/biyolojik silahlarda kullanılabilir parçalar; birçok konvansiyonel silah, malzeme ve teknolojileri ile kitle imha silahlarıyla ilgili maddeler, malzemeler, ekipmanlar, mallar ve teknolojilerin Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti’ne ihracı ve transiti de yasaklandı. 

Ayrıca nükleer reaktör yapımı ve geliştirmesi ile bu reaktörlerin faaliyetini sürdürmesinde kullanılabilecek çok sayıda materyal, donanım ve teknolojinin İran İslam Cumhuriyeti’ne ihracı ve transiti de Karar uyarınca yasaklandı. 

Karar doğrultusunda Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti vatandaşı 80 kişi ve Kuzey Kore merkezli 75 şirketin mal varlıkları ile İran İslam Cumhuriyeti vatandaşı 43 kişi ve İran merkezli 78 şirketin mal varlıkları da donduruldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler