1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye petrol sektöründe sadece 85 kadın çalışıyor

Türkiye petrol sektöründe sadece 85 kadın çalışıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de petrol ve doğalgaz arama alanında sadece 85 kadın kayıtlı olarak çalışıyor.Türkiye’de petrol arama alanında sadece...

Türkiye petrol sektöründe sadece 85 kadın çalışıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de petrol ve doğalgaz arama alanında sadece 85 kadın kayıtlı olarak çalışıyor.

Türkiye’de petrol arama alanında sadece 85 kadın kayıtlı olarak çalışırken, kadın işçi oranı kömür ve linyit çıkartılmasında yüzde 0,88, ham petrol ve doğal gaz çıkarılmasında yüzde 2,51, bina inşaatında yüzde 2,8 ile sembolik düzeylerde bulunuyor.

Sigorta kayıtlarına göre, Türkiye’de nüfusun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen bu durum işgücü piyasasına yansımıyor. Türkiye’de kayıtlı olarak çalışan 12,5 milyon işçinin yaklaşık 4′te birini kadınlar oluşturuyor. Ancak bazı sektörlerde kadın çalışan sayısı çok az.

Kadın işçi oranının en düşük olduğu alan kömür ve linyit çıkartılması. Bu sektörde 48 bin 706 kişi istihdam edilirken, bu kişiler arasında 429 kadın görev yapıyor. Kömür ve linyit çıkartılmasında çalışanlar arasındaki kadın işçi oranı yüzde 0,88′de kalıyor.

Kadın istihdam oranının çok düşük olduğu bir diğer sektör de ham petrol ve doğal gaz çıkarılması sektörü. Bu sektörde toplam 3 bin 387 kişi çalışırken, bunlar arasında 85 kadın işçi bulunuyor. Ham petrol ve doğal gaz çıkarılmasında çalışanların yüzde 2,51′lik kısmını kadın işçiler oluşturuyor.

Metal cevheri madenciliğindeki kadın işçi oranı da yüzde 3,44′le sınırlı durumda. Sektörde 24 bin 39 çalışan içindeki kadın sayısı 827′de kalıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler