1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Rusya ilişkilerinde düzelme sinyali

Türkiye Rusya ilişkilerinde düzelme sinyali

Enerji Günlüğü - Rusya, Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımların kademeli olarak kalkacağını açıkladı.Uçak düşürme krizinden sonra gerilen Türkiye...

Türkiye Rusya ilişkilerinde düzelme sinyali

Enerji Günlüğü - Rusya, Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımların kademeli olarak kalkacağını açıkladı.

Uçak düşürme krizinden sonra gerilen Türkiye ve Rusya arası ikili ilişkiler tekrardan düzene giriyor. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımların kademeli olarak kalkacağını duyurdu.

Rusya kamu enerji şirketi Gazprom'un, Avrupa pazarına bağlanmak için Türk Akımı'nın yanı sıra Ukrayna'nın da oyuna gireceği bir Güney Akım boru hattı projesi de var. Gazporm CEO'su Aleksey Miller öncelikli olarak bu boru hatlarının konumları hakkında görüşüleceğini belirtti. Ancak Avrupa Komisyonu'nca reddedilen bu Güney Akım projesi sonrası Rusya yeni yöntemler aramaya koyuldu.

Türk Akımı projesi jet düşürme olayının öncesinde de bazı anlaşmazlıklara neden olmuştu. Türkiye, Rus doğal gazı için 10.25 oranında bir fiyat indirimi talep etmiş ancak Gazprom anlaşmayı imzalamayı reddetmişti. Türk enerji müsteşarı Sefa Sadık Aytekin'e göre, bu fiyat anlaşmazlığı aşılamayan bir soruna dönüştü.

Gazporm sözcüsü Sergey Kupriyanov, projenin "diyoloğa açık" olduğunu ilan ederek Türkiye ile ilişkilerin düzenlenmesi için yeşil ışık yakmış oldu.

Bu arada Ukrayna da Karadeniz'den geçmesi planlana Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi için gelişmeleri yakından takip ediyor.

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'de Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Rusya, Türk Akımı görüşmelerini durdurmuştu. Proje, 1100 kilometrelik boru hattı ile yılda 63 milyar metreküp doğalgaz taşımak için hazırlanmıştı. Taşınan doğalgazların 16 milyar metreküpü Türk iç piyasasında kalan 47 milyar metreküpü ise Avrupa pazarında kullanılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler