1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi başladı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 5 kasım Çarşamba günü Danimarka’nın ve diğer Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği üye ülkelerinin...

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 5 kasım Çarşamba günü Danimarka’nın ve diğer Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği üye ülkelerinin de katılımıyla başladı. İki gün sürecek kongrede enerji güvenliğinden, istihdama kadar çok geniş yelpazede oturumlara yer verilecek.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Ermenek’te yaşanan maden kazası nedeniyle katılamadığı kongrenin açılışında TÜREB Başkanı Mustafa Ataseven ve TÜREK 2014 organizasyon komitesi başkanı Doç Dr. H. Murat Mercan ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Etkinliği diğer yıllardan ayıran en büyük özelliğin Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanının aramızda bulunması olduğunu belirten Ataseven,Danimarka’nın Rüzgar sanayisinin doğduğu ve buradan dünyaya yayıldığı ülke olduğunu hatırlattı. Ayrıca Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Başkanı, Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği yönetim kurulu üyeleri ve CEO’ sunun da kongrede olduğunu ifade eden Ataseven, bundan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ENERJİMİZİN % 75’İ İTHAL

Türek 2014 organizasyon komitesi başkanı Sayın Doç.Dr. H. Murat Mercan ise sektörün kendini geliştirdiğini ve paralel olarak kongrenin de büyüdüğünü ve daha da büyüyeceğini ifade etti. Toplam enerji tüketimimizin % 75’ini ithal ettiğimizi belirten Mercan, rüzgarın enerji sektörüne ivme kazandıracağını ve dışa bağımlılığımızı azaltmada önemli rol oynayacağını söyledi.

İŞLEMLER ŞEFFAF

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, 1998 yılında 8.7 MW ile başlayan rüzgar yolculuğunun bugün 3.500 MW’ın üzerine çıktığını belirterek, siyasi ve ekonomik istikrarın güven ortamı oluşturduğunu ve bunun da başarının altında yatan bir neden olduğunu söyledi. Rüzgar’daki üretimin son beş yılda % 440 artış gösterdiğine dikkat çeken Yılmaz, 2013 yılında 8 milyar KW elektrik üretildiğini ve bunun % 3’ünün rüzgardan elde edildiğini, toplamda 68.000 MW’lık toplam kurulu güç içindeki rüzgarın payının ise % 5 olduğunu belirtti. Yaşanan tüm olumsuzlara rağmen, gerçek ve samimi yatırımcıların yanında olacaklarını ifade eden Yılmaz, EPDK olarak işlemlerin daha şeffaf olması için önlemler geliştireceklerinin altını çizdi.

Tüm bu üretimlerin yapılırken çevreye uyumlu olarak ilerlenmesini önemsediklerini belirten Yılmaz sözlerine şöyle devam etti. “ Doğal güzellikler atalarımızın mirası değil,

çocuklarımızın geleceğidir. Bunu düşünerek hareket etmek gerekir. RES’lere karşı çıkanlar yarın güneşe de karşı çıkar. O zaman ülkemizin her geçen gün artan enerji talebi nasıl karşılanacak? Elektrik kesilirse sanayi durur, iletişim durur, o zaman ne olacak? Bu yüzden TÜREK kongresi önemli. Rüzgarı arkasına alan adem yorulmaz.” Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler