1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye rüzgar liginde pozisyon kaybedecek

Türkiye rüzgar liginde pozisyon kaybedecek

Enerji Günlüğü - Bu yıl Nisan ayı başında alınması gereken rüzgara dayalı rüzgar enerji santrali ön lisans başvuruları 2018 yılına ertelendi. Enerji...

Türkiye rüzgar liginde pozisyon kaybedecek

Enerji Günlüğü - Bu yıl Nisan ayı başında alınması gereken rüzgara dayalı rüzgar enerji santrali ön lisans başvuruları 2018 yılına ertelendi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali önlisans başvuruları hakkında bir duyuru yaptı. Mevzuata göre 3-7 Nisan 2017 tarihlerinde rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali ön lisans başvurusunda bulunmak isteyen tüzel kişilere yönelik duyuruda şöyle denildi: 

“Rüzgar enerjisine dayalı ön lisans başvuruları bakımından 30 Temmuz 2015 Tarih ve 5709 Sayılı Kurul kararı ile belirlenen başvuru tarihleri, 9 Mart 2017 tarihli e 6956 - 32 sayılı Kurul kararı ile ertelenmiştir. Bu kapsamda 3, 4, 5, 6, 7 Nisan 2017 tarihlerinde alınması planlanan söz konusu başvuruların 2, 3, 4, 5 6 Nisan 2018 tarihlerinde alınmasına karar verilmiştir.” 

HAYAL KIRIKLIĞI 

Sektörde bu başvuru sürecine hazırlanan istekli yatırımcılar, EPDK’nın erteleme kararı nedeniyle hayal kırıklığı içinde. Saha geliştirmeden fizibiliteye, lisanslamadan finansmana kadar bütün aşamalarında ciddi emek, zaman ve finansman yükü bulunan rüzgar santrali yatırımlarındaki gecikme, giderlerin artması anlamına geliyor. 

RÜZGAR LİGİNDE TÜRKİYE

Türkiye son yıllarda en hızlı büyüyen rüzgar enerjisi pazarları arasında yer alırken, 2016 yılında da 1400 MW’ye yakın kurulumla en çok kurulum gerçekleştirilen 3. pazar unvanını elde etmişti. Türkiye toplam kurulu gücüyle de Avrupa’daki ilk 10 rüzgar pazarı arasında yer alıyor.  

SIRALAMADA GERİLEYECEK

TÜREB ve EPDK verilerine göre Türkiye’de halen kurulmakta olan inşa halindeki rüzgar santrallerinin toplam kurulu gücü 1000 MW’nin altına gerilemiş durumda. Yeni projelerle ilgili süreçlerin yavaşlaması ve ötelenmesi Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda Avrupa rüzgar enerjisi ligindeki konumunun gerilemesine yol açacak. Son ön lisans bşavuruları ertelemesiyle birlikte bu gerileme, ileriki yıllara da uzayacak. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler